Revizorji so kot sporne opredelili tudi donacije opreme, ki se potem servisirajo in vzdržujejo mimo zakona o javnem naročanju. Foto: BoBo
Revizorji so kot sporne opredelili tudi donacije opreme, ki se potem servisirajo in vzdržujejo mimo zakona o javnem naročanju. Foto: BoBo
UKC Ljubljana
Računsko sodišče je ugotovilo, da so v UKC-ju Ljubljana leta 2014 in 2015 več kot polovico zdravstvenega materiala nabavili mimo zakona o javnem naročanju. Foto: BoBo
UKC Ljubljana naročal mimo javnih razpisov

Gre za generalne direktorje UKC-ja v letu 2014 in 2015 ter zaposlene v nabavi. Na čelu UKC-ja so se v teh letih izmenjali trije vršilci dolžnosti generalnega direktorja, in sicer Simon Vrhunc, Andrej Baričič in Brigita Čokl, vodja nabave pa je bil Bojan Uran. Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel je ob tem dejal, da posredovanje poročila policistom ni vsakdanja praksa, saj to storijo le takrat, ko presodijo, da so razkritja taka, da resno kažejo na sume storitve kaznivih dejanj.

Revizorji so namreč ugotovili, da so v UKC-ju skoraj petino materiala nabavljali tako, da so naročila razbili na več naročil manjše vrednosti in se s tem izognili postopku javnega naročanja. Računsko sodišče je opozorilo tudi na problematiko donacije opreme, ki jo je treba vzdrževati, servisirati in zanjo nabavljati rezervne materiale, kar je vezano na enega dobavitelja in tudi onemogoča javno naročanje. Skupna vrednost spornih poslov po Veselovih navedbah znaša 70 milijonov evrov, kar on označuje kot skrb vzbujajoče.


V UKC-ju sprožili notranji nadzor

Vesel je poudaril, da so imeli zelo velike težave pri pridobivanju dokumentacije v UKC-ju, pa tudi pri razlagi te dokumentacije. Zato je tudi revizija trajala dlje časa. "Vmes smo razmišljali celo o neizreku mnenja, ampak se za to pozneje nismo odločili, ker s tem po mojem mnenju ne bi bistveno pripomogli k razjasnitvi situacije." Glede na to, da je Računsko sodišče že večkrat izdalo negativno mnenje, ki ni bilo upoštevano, Vesel meni, da je težava tudi v nekontinuiteti pri vodenju UKC-ja. Upa, da bo sedanje vodstvo na tem področju naredilo določene korake.

Vodstvo ljubljanskega UKC-ja sicer še ni pregledalo celotnega revizijskega poročila, so pa napovedali, da bodo "takoj aktivirali interni nadzor in aktivno začeli odpravljati zaznane odklone s ciljem zagotavljanja učinkovitega pridobivanja in upravljanja medicinske opreme," so zapisali in dodali, da dejavnosti za odpravo nekaterih odstopanj že tečejo, nekatera odstopanja pa so izrazito sistemske narave in jih ni mogoče odpraviti čez noč. Nekatere ugotovitve Računskega sodišča so namreč podobne ugotovitvam, ki jih je v zadnjem mesecu opravilo novo vodstvo.

Vrhunec: Zakon smo spoštovali
Simon Vrhunec, ki je bil v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana večino časa, na katerega se nanaša revizija računskega sodišča, je poudaril, da so postopki nabave v UKC-ju v času njegovega vodenja tekli zakonito. "Zakon o javnih naročilih smo 100-odstotno spoštovali." Dodal je še, da si je v času vodenja zadal cilj zakonitega poslovanja, kar je tudi ves čas poudarjal. Pogodbe preko javnih razpisov je podpisoval sam, medtem ko so naročilnice podpisovali poslovni direktorji klinik.

Glede obsega nakupa medicinske opreme in materiala prek napotnic je dejal, da se je UKC velikokrat soočal z izrednimi razmerami, ko so morali nujno nakupiti določen material. In v takšnih primerih je po zakonu tudi mogoče opraviti nabavo v vrednosti več kot 24.000 evrov prek naročilnice. Ob tem pa Vrhunec trdi, da je bilo teh sivih con precej manj, kot jih je ugotovilo računsko sodišče. Po njegovih navedbah je bilo takšnih nakupov le 20 odstotkov celotne mase materialov.

"Kar se mene tiče, so bili postopki zakoniti. Če so posamezni postopki potekali drugače, pa morajo to ugotoviti pristojni organi," je dejal in dodal, da bi bil lahko kvečjemu objektivno odgovoren, subjektivno pa ne, če so se nepravilnosti res dogajale. Poudaril je, da je bila njegova ekipa edina, ki ji je uspelo zmanjševati stroške materiala. Za Bojana Urana, ki je bil v njegovem času vodja nabave, pa Vrhunec Verjame, da je delal korektno oziroma ni imel informacije, da bi bilo tako.

O spornih poslih tudi v parlamentu
Na ugotovitve Računskega sodišča se je odzvala tudi poslanska skupina SDS, ki je vložila zahtevo za sklic skupne nujne seje parlamentarnega odbora za zdravstvo in komisije nadzor javnih financ. V SDS-u so opozorili, da je glede na ugotovitve Računskega sodišča v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana lahko prišlo tudi do oškodovanja javnih sredstev. Ker so ugotovitve sodišča podobne ugotovitvam parlamentarne preiskovalne komisije, ki nabavo medicinskega materiala v UKC-ju preiskuje zgolj na področju žilnih opornic, je več kot verjetno, da so podobne nepravilnosti nastajale tudi pri nabavi drugega materiala.

Tako v SDS-u predlagajo, naj člani odbora in komisije sprejmejo sklep, s katerim bi predlagali vladi in ministrstvu za zdravje, naj v 15 dneh pripravita predlog za takojšen sanacijski načrt UKC-ja in ga posredujeta odboru in komisiji. Predlagajo sklep, s katerim bi pozvali vlado in ministrstvo, naj takoj pokličeta k odgovornosti člane sveta zavoda in generalne direktorje UKC Ljubljana v letih 2014 in 2015. Po predlaganem sklepu pa bi predsedniku vlade Miru Cerarju predlagali, naj ukrepa zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, ker ta ni pravočasno ukrepala zoper vodstvo UKC-ja.

UKC Ljubljana naročal mimo javnih razpisov