Rak dojke je najpogostejši rak pri ženskah. Izjemno pomembno je vsakomesečno samopregledovanje ter udeleževanje slikanj v okviru preventivnega presejalnega programa Dora. Na območjih, kjer Dora še ni razširjena, imajo ženske pravico do mamografije vsaki dve leti. Foto: BoBo
Rak dojke je najpogostejši rak pri ženskah. Izjemno pomembno je vsakomesečno samopregledovanje ter udeleževanje slikanj v okviru preventivnega presejalnega programa Dora. Na območjih, kjer Dora še ni razširjena, imajo ženske pravico do mamografije vsaki dve leti. Foto: BoBo
Rak dojk, rožnata pentlja
Rak dojke je najpogostejši rak pri ženskah. Iizjemno pomembno je vsakomesečno samopregledovanje ter udeleževanje slikanj v okviru preventivnega presejalnega programa Dora. Na območjih, kjer Dora še ni razširjena, imajo ženske pravico do mamografije vsaki dve leti. Foto: BoBo

Rak dojke je najpogostejši rak pri ženskah, vsako leto v Sloveniji za to vrsto raka zboli več kot 1.200 žensk, pa tudi od šest do 10 moških. Ženske pa lahko veliko naredijo za preprečevanje bolezni z zdravim življenjskim slogom, vzdrževanjem primerne telesne teže in dolgim dojenjem otrok.

Predvsem pa sta izjemno pomembni vsakomesečno samopregledovanje ter udeleževanje slikanj v okviru preventivnega presejalnega programa Dora. Na območjih, kjer Dora še ni razširjena, imajo ženske pravico do mamografije vsaki dve leti.

Širjenje Dore po Sloveniji
Pri širjenju Dore z novim strateškim načrtom pa uvajajo spremembe. V program bodo tako vključevali zdravstvene zavode, ki že imajo mamografe, v njihovi okolici živi dovolj žensk iz ciljne starostne skupine in bodo izpolnjevali strokovne standarde. Program naj bi po vsej državi zaživel do leta 2018.

Po prvotnem načrtu programa Dora iz leta 2007 je bilo predvideno, da bi poleg dveh presejalno-diagnostičnih centrov v Ljubljani in Mariboru imeli še šest mobilnih enot, s katerimi bi obiskovali različne kraje po Sloveniji in se tako čim bolj približali ženskam.

V Doro je danes vključenih 38 odstotkov ciljne populacije, torej žensk med 50. in 69. letom starosti. Program zdaj izvajajo na Onkološkem inštitutu Ljubljana, v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, v Zdravstvenem domu Adolfa Drolca Maribor ter v Splošni bolnišnici Trbovlje. Prav tako mobilni enoti vsaki dve leti obiskujeta Domžale, Litijo, Kamnik in Vrhniko. Udeležba vabljenih žensk je 78-odstotna in presega zahtevani prag 70 odstotkov, ki je pogoj za uspešnost programa.

Program bodo predvidoma razširili še na sedem zdravstvenih ustanov po državi. Onkološki inštitut Ljubljana, ki je nosilec Dore, je že pripravil nabor teh ustanov, gre za javne zdravstvene zavode po območnih enotah. Trenutno preverjajo skladnost zahtev za širjenje Dore v splošnih bolnišnicah Ptuj, Izola in Nova Gorica.

Prav v teh regijah ugotavljajo tudi najvišjo pojavnost raka dojk. Od leta 2005 v obalno-kraški regiji tako ta znaša 130 primerov raka dojk na leto, na Goriškem pa 125 primerov letno med 100.000 ženskami. Povprečje za državo je 114 primerov raka na leto na 100.000 žensk, kažejo podatki registra raka.

Potrebni bodo novi radiologi
Ob razširjenosti na celotno državo bo treba v okviru Dore zaposliti okoli 30 novih radioloških inženirjev, na diagnostičnih centrih pa še okoli 10 radiologov, ki bodo odčitavali slike. Prav tako bodo potrebovali nove nadzorne radiologe.

Po programu namreč vsako sliko neodvisno pregledata dva radiologa. Z dvojnim odčitavanjem slik se zagotovi zelo nizek delež primerov raka, ki bi jih kljub mamografiji spregledali, hkrati pa se s tem načinom močno zniža tudi delež žensk, ki jih vabijo na dodatno diagnostiko. Od 1000 slikanih žensk odkrijejo v okviru Dore raka pri osmih.