V teoriji naj bi otrokov imunski sistem vsako rakavo celico, ki gre skozi posteljico v otrokov krvni obtok, uničil. Foto:
V teoriji naj bi otrokov imunski sistem vsako rakavo celico, ki gre skozi posteljico v otrokov krvni obtok, uničil. Foto:
Dojenček
Znanstveniki poudarjajo, da je prenos raka na zarodek izjemno redek in je tveganje, da ženska, obolela za rakom, "okuži" tudi otroka, izjemno majhno. Foto: EPA

Obstajajo redki primeri, ko sta mati in otrok zbolela za isto vrsto raka, a v teoriji naj bi otrokov imunski sistem vsako rakavo celico, ki gre skozi posteljico v otrokov krvni obtok, uničil.

Kljb temu je raziskava britanske ekipe raziskovalcev pokazala, da je v enem primeru otrok celice, ki povzročajo levkemijo, lahko prejel le od matere. Poleg raziskovanega primera obstaja še 17 znanih primerov, ko se je pri materi in otroku pojavila ista vrsta raka, levkemija ali melanom.

Rakave celice mutirale, da jih imunski sistem ne prepozna kot tujek
V raziskanem primeru gre za Japonko in njenega otroka, ki sta oba zbolela za levkemijo. Raziskovalci so uporabili napredno tehniko, ki genom podeljuje prstne odtise, s katero so dokazali, da rakave celice v otrokovem telesu prihajajo od mame. Ugotovili so, da oba bolnika nosita v sebi identične mutirane rakave gene. Poleg tega so dokazali tudi, da otrok mutiranega gena ni podedoval po mami, kar pomeni, da raka ne bi mogel razviti v izolaciji.

Znanstveniki so proučevali tudi, kako so rakave celice obšle otrokov imunski sistem. Ugotovili so, da rakave celice ne vsebujejo določenega dela DNK-ja, ki so ključni pri ustvarjanju molekularne identitete celic. Brez te imunski sistem rakavih celic ni prepoznal kot tujkov in jih ni napadel.

Za matere tveganje za "okužbo" otroka minimalno
Kljub odkritju pa znanstveniki, ki jih je vodil Mel Greaves iz britanskega Inštituta za raziskovanje raka, poudarjajo, da je prenos raka na zarodek izjemno redek in je tveganje, da ženska, obolela za rakom, "okuži" tudi otroka, izjemno majhno. Bo pa odkritje pripomoglo k odkrivanju novih vrst zdravljenja za raka, saj dokazuje, da morajo rakave celice napasti imunski sistem, preden se razvijejo.