Ob svetovnem dnevu raka trebušne slinavke. Foto: BoBo
Ob svetovnem dnevu raka trebušne slinavke. Foto: BoBo

Po podatkih registra raka, ki deluje v okviru onkološkega inštituta, letno v Sloveniji za rakom trebušne slinavke zboli več kot 400 ljudi, število obolelih pa se vsako leto povečuje. Čeprav onkologi danes lahko pozdravijo že več kot 60 odstotkov vseh bolnikov, ki zbolijo za eno od oblik raka, pa podatki za bolnike z rakom trebušne slinavke žal kažejo popolnoma drugačno sliko. Pet let po odkritju je živih le še pet odstotkov bolnikov, več kot tri četrtine jih umre že v prvem letu bolezni, so v skupnem sporočilu za javnost zapisali pri Združenju Europacolon Slovenija in Onkološkem inštitutu Ljubljana.

Razlogov za tako nezavidljivo stanje je po njihovih navedbah več. Zgodnje odkrivanje je zelo pomembno pri vseh rakih, še zlasti pa pri raku trebušne slinavke. Možnost za daljše preživetje ali ozdravitev imajo namreč le tisti bolniki, pri katerih je bolezen odkrita v zgodnjem stadiju, ko je mogoč tudi kirurški poseg.

Eden od razlogov, da pri večini bolnikov bolezen odkrijejo v napredovalih stadijih, je ta, da rak trebušne slinavke v zgodnjih fazah pogosto nima nobenih znakov ali simptomov, zato ga je težko diagnosticirati, prav tako je še vedno nezadostno poznavanje simptomov te bolezni. Veliko je prizadevanj, da bi bolnike z rakom trebušne slinavke odkrivali v stadijih, ko je bolezen še ozdravljiva, zdravljenje krajše in za bolnika lažje, preživetje pa daljše. Zato je poznavanje simptomov zelo pomembno.

Rak trebušne slinavke. Foto: Radio Koper/google
Rak trebušne slinavke. Foto: Radio Koper/google

Kakšni so simptomi?

"Pozorni moramo biti na dolgotrajnejše bolečine v žlički in oziroma ali v sredini hrbta med lopaticami, na slabo počutje, slabost, nepojasnjeno izgubo telesne teže, porumenelost kože in sluznic, na spremembe v barvi blata, ki postane zelo svetlo, in urina, ki postane zelo temen. Če te težave trajajo več kot štirinajst dni, je potreben obisk pri zdravniku, ki vas bo napotil na preiskave," je opozorila onkologinja Janja Ocvirk z onkološkega inštituta.

Pot do diagnoze je pogosto težka in zahtevna tudi za zdravnike, saj je trebušna slinavka organ, ki leži globoko v trebušni votlini in je zaradi tega pogosto slabo vidna tudi z najširše dostopno in popolnoma neinvazivno preiskavo, torej z ultrazvokom. Bistveno natančnejše so preiskave z računalniško tomografijo (CT) ali endoskopskim ultrazvokom.

Številni raziskovalci se trudijo razumeti biološke značilnosti te oblike raka, da bi čim prej prišli do zdravila, ki bi učinkovalo in bi omogočilo pomembno daljše preživetje od sedanjega. Za zdaj je tako, da imajo največ upanja le tisti bolniki, ki so primerni za kirurški poseg, torej tisti, ki imajo bolezen omejeno na sam organ. Prav zato je izjemno pomembno, da bolezen prepoznamo čim bolj zgodaj.

Na voljo številna nova zdravljenja

"Spodbudno je, da se pri obravnavi bolnikov z rakom trebušne slinavke uvajajo številna nova zdravljenja, tudi stereotaktično obsevanje, nova sistemska zdravljenja, med drugim imunoterapija, ter izvajajo klinične raziskave s cepivi iz dendritičnih celic v kombinaciji s kemoterapijo," je poudarila strokovna direktorica onkološkega inštituta Irena Oblak.

"V Združenju EuropaColon Slovenija tudi letos ob svetovnem dnevu raka trebušne slinavke želimo čim več Slovenk in Slovencev ozavestiti o pomenu zgodnjega odkrivanja in poznavanja znakov in simptomov tega raka. Pri raku trebušne slinavke pa je zgodnje odkrivanje še toliko pomembnejše, saj imajo le tisti bolniki, ki jim raka odkrijemo v stadijih, ko je še mogoča operacija, realne možnosti za daljše preživetje in celo ozdravitev," pa je sporočila Ivka Glas, predsednica Združenja EuropaColon Slovenija, ki v Sloveniji že 16. leto zastopa bolnike z raki prebavil.