Skupno življenje naj bi bilo ključnega pomena predvsem za starejše. Foto: Pixabay
Skupno življenje naj bi bilo ključnega pomena predvsem za starejše. Foto: Pixabay

Raziskovalci menijo, da je živeti z nekom pomemben vir družbene podpore za odrasle, zlasti tiste v srednjih in zrelih letih. Kot so ugotovili, so učinki enaki, ne glede na to, ali je razmerje složno ali bolj napete narave.

Vodilna avtorica raziskave, Katherine Ford z univerze Carleton v Ottawi, je ob tem opozorila, da bi veljalo skrbneje proučiti, kakšne posledice na zdravje odraslih ima razpad zveze ali izguba partnerja.

Raziskava, objavljena v britanski medicinski reviji za sladkorno bolezen, je nadgradnja preteklih del, v katerih so raziskovalci zakonski stan oz. partnersko zvezo identificirali kot zdravju koristno, še posebej za starejše. Ločene študije pa so prišle do ugotovitev, da je sladkorna bolezen tipa 2 povezana z družbeno osamitvijo, samoto in velikostjo družbene mreže.

Za sladkorno boljša slaba zveza kot samski stan?

Ekipa, sestavljena iz raziskovalcev iz Kanade in Luksemburga, je v krvnih vzorcih 3335 odraslih oseb proučila, ali obstaja povezava med zakonskim stanom in kakovostjo zakona. Pri tem so sodelujoče vprašali, ali je njihovo razmerje harmonično ali napeto.

V raziskavo so zajeli tudi druge dejavnike, kot so starost, zaslužek, poklic, telesna dejavnost, depresija, indeks telesne teže in druge družbene odnose vprašane osebe (otroci, prijatelji, bližnji družinski člani).

Analiza podatkov je pokazala, da so se pri osebah, katerih status razmerja se je čez čas spremenil, denimo z ločitvijo, močno spremenile tudi raven sladkorja v krvi kot tudi njihove predispozicije za sladkorno bolezen. Presenetljiv izsledek raziskave pa je bil, da kakovost samega razmerja ne vpliva kaj dosti na povprečne ravni krvnega sladkorja, kar nakazuje, da je imeti harmonično zvezo manj pomembno kot imeti zvezo, povzema raziskavo Guardian.