Rdeč balon, ki simbolizira upanje in ljubezen ter označuje posebne otroke v družbi, je tako povezal tri različne države, 16 različnih mest, več kot 1500 ljudi. "Če bo en sam človek na naše otroke začel gledati drugače in jih videl v luči, kot jih vidimo starši sami, potem smo namen gotovo dosegli," je navedla direktorica zavoda in organizatorica pohoda Petra Greiner.

Z dogodkom v zavodu želijo opozoriti, da ima drugačnost, ki se "zrcali ne le v naših otrocih temveč tudi v odraslih osebah, svoje mesto med vsemi nami".

Rdeč balon, ki simbolizira upanje in ljubezen ter označuje posebne otroke v družbi, je povezal tri različne države, 16 različnih mest in več kot 1500 ljudi.  Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)
Rdeč balon, ki simbolizira upanje in ljubezen ter označuje posebne otroke v družbi, je povezal tri različne države, 16 različnih mest in več kot 1500 ljudi. Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)

Letos rdeči baloni prvič niso preplavili le celotne Slovenije, temveč so se preselili tudi v Zagreb in Beograd. Sam pohod je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja, ki je pred kratkim balon simbolično predal tudi hrvaški kolegici Kolindi Grabar-Kitarović.

Pohoda v Mariboru se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor. Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)
Pohoda v Mariboru se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor. Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)

Tokratni pohod je v Ljubljani potekal od Starega trga pred Drugo violino, lokalom, ki zaposluje tudi ljudi s posebnimi potrebami, kjer so otroke pričakali s piškoti in sokom. Po okrepčilu so se z rdečimi baloni v rokah napotili do Magistrata, nato čez Tromostovje in po drugem bregu Ljubljanice do Gornjega trga in nazaj do Starega trga. Po navedbah organizatorja ljubljanskega pohoda Petra Berdena se vsako leto zbere med 50 in 100 ljudi.

Pohod v podporo otrok

Polona Rus iz Ljubljane je mama dveh otrok z redkimi boleznimi, pohoda se udeležuje z obema otrokoma zato, da "se vidi, da so otroci z redkimi boleznimi med nami, da jih družba opazi in jim stopi naproti". Želi si, da bi bilo za te otroke na voljo več terapij, kritih iz javnih sredstev. V sedanjem sistemu so namreč terapije večinoma samoplačniške. Njen starejši sin Blaž je povedal, da so "ti piškoti res odlični".

Tatjana Filimonova, naturalizirana Ljubljančanka, ki sicer prihaja iz Rusije, pravi, da imajo v družini pet otrok, med katerimi je punčka s posebnimi potrebami. "Prišli smo v podporo naši punčki in tudi, da otroci spoznajo, da so lahko med njimi zelo različni otroci, ki so kljub različnosti lahko srečni in veseli". Sin Ivan je povedal, da je "rad tukaj, ker ima rad mamico in rdeče balone".

V podporo otrokom z redkimi boleznimi so prišle tudi družine z zdravimi otroki. Mlada družina Mitje Luznarja iz Škofja Loke: "Tukaj smo v podporo in z namenom ozaveščanja, da pokažemo, da otroci s posebnimi potrebami niso nič drugačni od ostalih otrok oziroma da so vsi otroci enakopravni".

Pohod z rdečimi baloni