Socialni partnerji na seji ESS razprave o zdravstvu niso dokončali. Foto: BoBo
Socialni partnerji na seji ESS razprave o zdravstvu niso dokončali. Foto: BoBo
Recept
V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije svarijo, da bo prišlo do zloma zdravstvenega sistema, če vlada ne bo hitro ukrepala. Foto: MMC RTV SLO
Socialni partnerji še niso našli rešitve za zdravstvo

Za 84 milijonov evrov neplačanih računov bo z letošnjega leta treba prenesti v prihodnje, napovedujejo v ZZZS-ju in izpostavljajo, da bo v decembru zdravstvena blagajna postala nelikvidna. Ker se zadnja leta zmanjšujejo vplačila, na zdravstveno zavarovanje pa se prelaga več obveznosti, je zdravstvo zdaj tik pred kolapsom, pravi direktor ZZZS-ja Samo Fakin.

Zdravstvo enako pomembno kot banke
Prav zato so sindikati zahtevali sestanek ekonomsko-socialnega sveta, saj želijo spodbuditi vlado in poslance, da še pravočasno preprečijo zlom enega stebrov socialne države. Izvršna sekretarka Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lučka Böhm je pred dnevi opozorila, da je to zadnji trenutek, "da se odločimo, da je zdravje ena naših prioritet". Prepričana je namreč, da je reševanje zdravstvene blagajne najmanj toliko pomembno kot reševanje bančnega sistema.

Kako se bo uskladila koalicija?
Postopek sprejemanja intervencijskega zakona, ki bi omogočil dodatnih 100 milijonov sredstev v zdravstveni blagajni, je pred časom minister za zdravje Tomaž Gantar ustavil, saj v koaliciji niso dosegli soglasja glede ukrepov. Državljanska lista se ne strinja s plačevanjem prispevkov iz dividend in z določitvijo višjih prispevkov za samostojne podjetnike, saj se jih po njihovem mnenju tretjina bojuje z lastnim preživetjem.

Minister je pred sejo sveta dejal, da so skrbi glede nadaljnje usode zdravstva realne, a meni, da je položaj rešljiv: "Če pa ne bo sprejeta zakonodaja in zagotovljen dodaten denar, potem nas čakajo težave." Po njegovih besedah so bile projekcije generalnega direktorja zavoda Fakina že velikokrat napačne ali pa pretirane. Ob tem pa je dodal, da ne izključuje ne slabših ne bistveno boljših scenarijev.

Gospodarstvo želi celovito reformo
Minister je zaradi tiskovne konference predčasno zapustil sejo, kar je povzročilo, da so nato odšli tudi predstavniki delodajalcev. Predstavnica delodajalcev Tatjana Čerin, ki je tudi predsednica upravnega odbora Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, je ob odhodu povedala, da so odšli, ker "drug drugemu težko pripovedujemo, ker že vse vemo. Mi poznamo problematiko, mi smo želeli, da nas sliši minister."

Po njenih besedah so pričakovanja gospodarstva zelo jasna, in sicer želijo celovito reformo zdravstvenega sistema. Čerinova se sicer zaveda, da časa za sprejemanje ukrepov ni veliko, a dodaja, da je proračun tudi v preteklosti pokrival primanjkljaj zdravstvene blagajne. "Mogoče bodo te rešitve tudi jutri aktualne," je dodala.

Lučka Böhm (ZSSS) pa je po prekinitvi razprave povedala, da so želeli od ministra Gantarja odgovore, kako bo ukrepal sam in kako bo ukrepala vlada, da se prepreči kratkoročna in dolgoročna kriza v zdravstvenem sistemu. "Minister nam je zagotovil, da bo že naslednji teden sproščen postopek sprejemanja intervencijskega zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju."

Bolnišnice prosijo za posojilo
Gantar je poleg tega po njenih besedah napovedal, da bo do konca leta z intervencijskimi ukrepi zagotovil nemoteno poslovanje bolnišnic, ki imajo izgubo, v naslednjih mesecih pa bodo začeli tudi pripravljati sistemski zakon. V težavah so namreč tudi same bolnišnice, ki ne zmorejo več plačevati računov, dobavitelji pa že grozijo, da bodo ustavili dobavo zdravil. Devet bolnišnic je zato zaprosilo za posojilo iz zakladnice.

Socialni partnerji še niso našli rešitve za zdravstvo