Pred zdravstveno blagajno so vse prej kot sončni dnevi. Foto: BoBo
Pred zdravstveno blagajno so vse prej kot sončni dnevi. Foto: BoBo

V prvem polletju je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) sicer načrtoval 22 milijonov evrov izgube, tako da je bilo 13,7 milijona evrov izgube pod načrti, so sporočili. Manjši primanjkljaj od predvidenega je večinoma posledica manjših odhodkov za zdravila, medicinske pripomočke, cepiva in odhodkov pri mednarodnem zavarovanju. Prihodki v prvem polletju so znašali 1,138 milijarde evrov in so za štiri milijone evrov pod načrtom.

Odhodki v tem obdobju so znašali 1,152 milijarde evrov in so za 1,1 odstotka manjši od načrtovanih. Največji delež denarja je moral zavod nameniti za zdravstvene storitve (69,7 odstotka oz. 803,2 milijona evrov) in se zadolžiti za 650 milijonov evrov. Zavodu je sicer uspelo vrniti 633,3 milijona evrov, a mu je ostalo 16,7 milijona evrov dolga.

Na obzorju zelo slabo leto
Ob tem na ZZZS-ju opozarjajo, da se njihovi pogoji poslovanja v drugi polovici letošnjega leta poslabšujejo. Glede na nova dejstva ocenjujejo, da bodo prihodki letos za okoli 20 milijonov evrov manjši od načrtovanih, odhodki pa za okoli 16 milijonov evrov večji od načrtovanih.

Nepokriti primanjkljaj ZZZS-ja v letu 2013 bi tako znašal okoli 36 milijonov evrov. Zaradi zahteve vlade, da morajo poslovati brez primanjkljaja, je upravni odbor sprejel tudi sanacijski načrt, ki predvideva, da bodo v prihodnje leto prenesli za dodatnih 36 milijonov evrov obveznosti, ki bi jih sicer morali plačati letos. Že tako finančni načrt predvideva prenos 48 milijonov evrov obveznosti. Skupen prenos bo tako znašal okoli 84 milijonov evrov, navajajo na zavodu.