UKC Maribor. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
UKC Maribor. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Državna revizijska komisija je po poročanju časopisa Dnevnik prejela anonimno prijavo, v kateri je prijavitelj nekdanjemu direktorju Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Vojku Filisu očital, da naj bi v nasprotju z določili zakona o javnem naročanju oddal več naročil. Revizijska komisija je od UKC-ja Maribor terjala listine in pojasnila, po opravljenem postopku pa ocenila, da so bili očitki utemeljeni.

Kot so za Dnevnik potrdili na komisiji, so septembra lani na Okrajno sodišče v Ljubljani vložili obdolžilni predlog zoper pravno osebo UKC Maribor in dve odgovorni osebi. Po informacijah časnika sta to tedanji direktor Flis in njegova pomočnica za pravne zadeve Klara Mihaldinec.

V obdolžilnem predlogu je komisija nanizala seznam naročil medicinskega potrošnega materiala v skupni vrednosti 1,8 milijona evrov brez DDV-ja. Klinični center je namreč leta 2019 neposredno kupil blago pri 17 dobaviteljih, čeprav so skupne vrednosti poslov s posameznimi dobavitelji presegle tedanjo mejno vrednost 20.000 evrov, nad katero bi moral naročnik predhodno izpeljati postopek javnega naročanja. UKC Maribor tega ni storil in je nakupe razdrobil na manjše vrednosti.

Vodstvo trdi, da so bili prisiljeni v sklepanje neposrednih pogodb

Vodstvo UKC-ja je po informacijah Dnevnika revizijski komisiji odgovorilo, da so bili prisiljeni v sklepanje neposrednih pogodb, ker je komisija januarja 2019 razveljavila javno naročilo za nabavo potrošnega materiala. S pogodbenimi partnerji so se "zaradi skrajne nujnosti" dogovorili za podaljšanje poslovnega odnosa.

Revizijska komisija argumenta nujnosti ni sprejela, saj da bi na UKC-ju Maribor lahko pravočasno predvideli tak razplet. "Z naročili v letu 2019 so de facto podaljšali veljavnost pogodb oziroma okvirnih sporazumov, ki so nehali veljati dne 31. decembra 2018, s tem pa so spremenili pogodbo o izvedbi javnega naročila," so pojasnili. Poleg tega naj bi bile to ponavljajoče se kršitve.

Flis je prepričan, da so očitki neutemeljeni, ker da so bili vsi predmetni postopki naročanja izpeljani ustrezno in zakonito. "Javno naročilo je bilo objavljeno na portalu javnih naročil, vendar se je nato portal sesul. Naročila smo zato morali izpeljati drugače, ker je šlo za nakup zdravil in drugega medicinskega potrošnega materiala, ki ga pacientom nismo mogli odtegniti, saj potrebujejo vsakodnevno oskrbo," je za časnik dejal Flis.

Na ministrstvu za javno upravo so medtem časniku odgovorili, da portal javnih naročil v letih 2018 in 2019 nikoli ni bil nedosegljiv.