Foto: STA
Foto: STA

Ekonomisti in poznavalci zdravstvenih politik so v pogovoru, ki ga je pripravila Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji v sodelovanju z nizozemskim veleposlaništvom, s primeri iz tujine osvetlili različna razumevanja zdravstvenega sistema in rešitve, kako ga ohraniti vzdržnega, dostopnega in solidarnega.

Ekonomist Igor Masten je v pogovoru izpostavil, da so analize slovenskega zdravstvenega sistema pokazale več težav, ena od največjih je pomanjkanje denarja. Rešitev po njegovi oceni ni dvig prispevne stopnje za obvezno zdravstveno zavarovanje, temveč zakonodaja, ki bi zasebnim zavarovalnicam dala večjo vlogo in tako zmanjšala podzavarovanost prebivalstva.

Tekmovanje na Nizozemskem
Za podobno spremembo zdravstvenega sistema so se pred dobrim desetletjem odločili na Nizozemskem. Kot je pojasnil zdravstveni ekonomist in svetovalec pri Nizozemskem uradu za analizo ekonomske politike Rudy Douven, je država postavila natančne okvire za sistem nadzorovane konkurence. S tem so zavarovalnicam dali več moči, bolnišnicam pa več avtonomije. Ideja je, da zavarovalnice tekmujejo v privabljanju potrošnikov, bolnišnice pa v privabljanju zavarovalnic. "Država dá okvir, partnerji, ki se pogovarjajo, pa so bolnišnice in zavarovalnice," je pojasnil.

"Dopuščamo veliko tekmovalnosti, ampak imamo zelo natančno regulacijo države," je ob tem poudaril svetovalec Univerzitetnega medicinskega centra v Maastrichtu Igor Schoonbrood. V transformacijskem procesu iz enega sistema v drugega, ki ni bil enostaven, pa po njegovih besedah v zdravstvenih ustanovah ni šlo samo za poslovne spremembe, ampak tudi kulturne. "Sprememba ni mogoča čez noč, nenehno se je treba pogovarjati z vsemi zdravstvenimi delavci," je Schoonbrood še orisal razmere.