Kajenje je omejil že protikadilski zakon. Foto: EPA
Kajenje je omejil že protikadilski zakon. Foto: EPA

Milan Horjak iz Slovenske zveze za tobačno kontrolo je poudaril, da je zvišanje cen cigaret najučinkovitejši ukrep za zmanjšanje kajenja, zato so se v zvezi zavzeli za spremembo zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, in sicer z uvedbo tobačnega evra, ki bi predstavljal del trošarin. Denar bi zbirali v državni fundaciji ali na posebnem računu pristojnih ministrstev. Pripravljajo pa tudi programe po vzoru Irske, ki vključujejo uvedbo specializiranih trgovin za prodajo tobačnih izdelkov, od katerih bi se pobirale licenčnine.

Kmalu pa boste lahko na spletnih straneh Inštituta za elektronsko participacijo podpisali tudi spletno peticijo za tobačni evro, za katero pričakujejo, da jo bo do konca leta podpisalo več kot 10.000 ljudi, nato pa je nameravajo predati ministrstvu za zdravje.

Gre za predlog v okviru projekta Vzpostavitev in razvoj podpornega okolja za informiranje, mreženje, krepitev in participacijo nevladnih organizacij, ki delujejo na področju zdravja na nacionalni in evropski ravni. Projekt je delno financiran tudi iz evropskih sredstev.

Ker ima civilna družba pomembno vlogo pri oblikovanju in doseganju ciljev v zdravstvu, se bo tudi slovenska zveza vključila v Evropsko agencijo za javno zdravje, katere namen je podpirati in ščititi zdravje vseh ljudi v Evropi ter se zavzemati za višjo stopnjo vključevanja državljanov pri oblikovanju zdravstvene politike na evropski ravni, je dejala predsednica zveze Mihaela Lovše.

V okviru ministrstva za javno upravo so že zagotovili povezovanje nevladnih organizacij na nacionalni ravni in za 12 projektov zagotovili 1,8 milijona evrov, je povedala Polonca Šega z ministrstva.