Minister Aleš Šabeder je v sredo odločitev odbora DZ-ja za zdravstvo, ki je podprl predlog Levice za prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja z dopolnili koalicije, označil za del politike. A če je to nezaupnica njegovemu delu, bi odstopil, je napovedal. Foto: BoBo
Minister Aleš Šabeder je v sredo odločitev odbora DZ-ja za zdravstvo, ki je podprl predlog Levice za prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja z dopolnili koalicije, označil za del politike. A če je to nezaupnica njegovemu delu, bi odstopil, je napovedal. Foto: BoBo

Kot je povedal minister Aleš Šabeder, v zakonu tudi dokončno urejajo solidarnostno lestvico in status ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Dopoldne je namreč napovedal, da se bo s premierjem Marjanom Šarcem pogovoril tudi v smeri morebitnega odstopa po sredni odločitvi odbora DZ-ja za zdravstvo, ki je podprl predlog Levice za prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja z dopolnili koalicije.

"To je del politike, če pa je to nezaupnica, lahko tudi odstopim ob koncu dneva," je v izjavi novinarjem pred sejo vlade sredno odločitev odbora komentiral minister za zdravje.

Tudi premier Šarec je ob robu prireditve Ambasadorji Hočmo cesto! na Ravnah na Koroškem potrdil, da ima Šabeder njegovo polno podporo, saj da dela v pravo smer. Po njegovih besedah oba veseli, da je bil narejen prvi korak k ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Šabeder sicer po njegovih besedah ne razmišlja o odstopu, pač pa je bil "napačno razumljen".

Sorodna novica Prvi koraki k ukinitvi dopolnilnega zavarovanja

Golubović hvali Šarca in Šabedra

Po srečanju poslancev LMŠ-ja s premierjem je vodja poslanske skupine Brane Golubović povedal, da je premier po seji odbora za zdravstvo pohvalil tako poslance kot ministra Šabedra.

Golubović je pojasnil, da se dopolnilno zdravstveno zavarovanje ukinja v dveh korakih. Prvi korak so po Golubovićevih besedah izvedli v sredo. Drugi korak pa bo priprava celovite prenove zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Pričakuje, da bo zakon na vladi pred poletjem.

Ob tem miri, da ni nobene krize. "LMŠ popolnoma zaupa ministru, predsednik vlade zaupa ministru in minister zaupa LMŠ-ju in predsedniku vlade," je povedal.

Koalicija miri

V SD-ju in SAB-u odločitve pristojnega odbora ne razumejo kot kritike dela ministra. Kot je za Slovensko tiskovno agencijo dejala vodja poslancev SAB-a Maša Kociper, so bila sprejeta vsa dopolnila, ki so bila pripravljena ob sodelovanju ministrstva in predstavljajo prvo fazo ukinitve dopolnilnega zavarovanja.

Predsednik SD-ja Dejan Židan pa je spomnil na predlog njihove stranke, ki ni bil sprejet. "Na koncu bo sprejet tak predlog, kot smo ga predlagali, ali podoben, ker moramo to urediti solidarno. In to bomo tudi naredili," je dejal.

Iz SD-ja so sporočili, da podpirajo "ministrova prizadevanja za celovito reformo javnega zdravstvenega sistema, da se vsem omogoči enak dostop do kakovostne zdravstvene oskrbe".

Vodja poslancev SMC-ja Igor Zorčič pa je ponovil stališče stranke, da bodo sledili temu, kar bo zagovarjal minister za zdravje. Navsezadnje je on tisti, ki bo kot minister odgovoren za implementacijo tega zakona, je dejal pred sejo vlade.

Šabeder nezadovoljen s poslanci
Pretresi za koalicijo in vlado