Predlog Levice je svojo pot za zdaj končal na odboru za finance DZ-ja. Foto: DZ/Matija Sušnik
Predlog Levice je svojo pot za zdaj končal na odboru za finance DZ-ja. Foto: DZ/Matija Sušnik

Luka Mesec (Levica) je v nadaljevanju seje odbora DZ-ja dejal, da koalicijska dopolnila pomenijo odmik od nameravane vključitve dopolnilnega zavarovanja v obvezno, pavšalni prispevek pa po njegovih besedah negira uvedbo pravičnih prispevnih stopenj, ki sledijo plačilni zmožnosti posameznega zavarovanca. Dopolnila je označil za "zgolj kopijo zdajšnjega sistema".

Matjaž Han (SD) je menil, da gre Levici predvsem za politični prestiž, in izrazil pričakovanje, da bodo koalicijske stranke vztrajale pri vloženih dopolnilih in jih skušale uspešno pripeljati skozi parlamentarni postopek.

Mateja Udovč (SMC) je ocenila, da je zakonski sveženj Levice, ki vključuje noveli zakonov o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter o prispevkih za socialno varnost, rezultat "brezglavega hitenja z instantnim predlogom, ki ne prinaša sistemske rešitve". Po njenih besedah predlog Levice prinaša proračunsko luknjo, ki ni rešljiva čez noč.

Jožef Horvat (NSi) pa je menil, da odprava dopolnilnega zavarovanja nikakor ne bo rešila nakopičenih težav slovenskega zdravstva. Zakonski sveženj Levice je označil za vsebinsko slab, saj bi javne zdravstvene zavode pahnil v izgube. Mesec mu je odvrnil, da njihov predlog ni zdravstvena reforma, ampak le reforma zdajšnjega nepravičnega sistema zavarovanja.

Spor med koalicijo in Levico

Odbor DZ-ja za zdravstvo je v sredo prekinil obravnavo predloga Levice o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Koalicijske stranke so namreč pripravile več dopolnil, s katerimi so pogojevale svojo podporo predlogu.

Levica je dopolnilno zdravstveno zavarovanje želela ukiniti z novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki med drugim predvideva uvedbo prispevka na kapitalske dohodke po 7,36-odstotni stopnji. Izpad prihodkov ob odpravi dopolnilnega zavarovanja so želeli v Levici dvigniti še z zvišanjem prispevnih stopenj za obvezno zdravstveno zavarovanje s spremembami zakona o prispevkih za socialno varnost.

S koalicijskimi dopolnili pa bi namesto finančnega vira, ki so ga predvideli v Levici, uvedli plačilo obveznega mesečnega pavšalnega prispevka 29 evrov. Prispevek bi se lahko valoriziral enkrat letno. Zavezanci za njegovo plačilo pa bi bili tisti, ki zdaj plačujejo obvezno zdravstveno zavarovanje.

Levica je to razumela kot nestrinjanje s svojim predlogom in ugotovila, da je vlada odstopila od medsebojnega sporazuma o sodelovanju. Tako bo Levica odslej polno opozicijska stranka.

Kaj to pomeni za njeno nadaljnje ravnanje, saj se je s tem, ko ne bo več sledila sporazumu, med drugim odpovedala omejitvam pri vlaganju interpelacij, pa naj bi postalo znano v prihodnjih dneh.

Dan po razhodu Levice s koalicijo