Tames za sanacijo zahteva 7,81 milijona evrov, Kovinar Kočevje pa 6,97 milijona evrov. Foto: BoBo
Tames za sanacijo zahteva 7,81 milijona evrov, Kovinar Kočevje pa 6,97 milijona evrov. Foto: BoBo

Ptujsko podjetje Tames je oddalo ponudbo za sanacijo v vrednosti 6.404.551 evrov brez DDV-ja oziroma 7.813.553 evrov z DDV-jem, Kovinar Kočevje pa je ponudil posel za 5.716.640 evrov brez DDV-ja oziroma 6.974.301 evrov z DDV-jem.

Tako je zdaj že jasno, da SCT-jeve bančne garancije ne bodo zadostovale za sanacijo inštituta - teh je ostalo za 2,14 milijona evrov.

Oba ponudnika: "Cene niso prenapihnjene"
Predstavnika obeh podjetij, Robert Šegula in Stanko Kos, sta za medije po odpiranju ponudb potrdila, da sta bili ponudbi napisani v skladu z dokumentacijo in da cene niso prenapihnjene - po projektni nalogi, ki je bila pripravljena pred nekaj leti, naj bi namreč sanacija stala 2,5 milijona evrov.

Generalni direktor Onkološkega inštituta Ljubljana Janez Remškar je po odpiranju ponudb dejal, da se mu zdijo cene visoke, a v okviru, ki so ga predvidevali po izračunih. Glede na to, da je bil izveden javni razpis, pa nižanje cen s pogajanjem ni mogoče.

Že zahtevek za revizijo
Je pa ministrstvo sicer že prejelo zahtevo za revizijo - vložilo jo je podjetje Strix. Razpisna komisija bo zdaj obravnavala zahtevek za revizijo, nato bodo pregledali, ali ponudbe vsebujejo vse zahtevane razpisne pogoje, in se odločili o izbiri ponudnika.

Remškar upa, da revizijski postopek ne bo prestavil začetka izvajanja del in da jim bo uspelo na zahtevek ustrezno odgovoriti - tako pričakuje, da bodo dela začeli jeseni, najpozneje novembra, in jih tudi pravočasno, predvidoma do konca prihodnjega leta, končali.

Treba bo menjati celotni vodovod
Zamenjati bo treba celoten vodovod - to pomeni 15.000 metrov cevi, od katerih jih je 80 odstotkov napeljanih nad ometom, bolnišnica pa bo obratovala ves čas del.

Onkološki inštitut ima težave z z vodovodom vse od vselitve v novo stavbo leta 2007. Najmanj pol milijona evrov so doslej porabili za odpravljanje legionele. V vodi so odkrili tudi povečano vsebnost železa in cinka, zaradi legionele so morali večkrat izvajati klorne in toplotne šoke na vodovodnem omrežju, na pipah pa imajo tudi nameščene filtre.