UKC Maribor. Foto: BoBo
UKC Maribor. Foto: BoBo

Uradni razlogi za začetek postopka razrešitve niso znani, saj gradivo za to točko seje sveta UKC-ja Maribor še ni objavljeno. Da bo svet zavoda v ponedeljek predvidoma obravnaval začetek postopka razrešitve generalnega direktorja Antona Crnjaca, je v Odmevih Televizije Slovenija potrdil tudi Aleš Šabeder, ki je predsednik sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor. Dodal je, da bodo razlogi za odpoklic podani na seji, nato pa bodo stekli roki, znotraj katerih bo imel Crnajc tudi čas, da pripravi svoja pojasnila, nato pa bo svet zavoda o tem glasoval.

Crnjac je zasedel direktorsko mesto junija 2021, potem ko je njegov predhodnik Vojko Flis po izteku štiriletnega mandata zapustil UKC Maribor. Pred tem strokovni vodja klinike za kirurgijo in predstojnik oddelka za torakalno kirurgijo je bil takrat edini kandidat za direktorja. V obdobju med letoma 2004 in 2010 je bil že strokovni direktor UKC-ja Maribor, sicer pa je torakalni kirurg in neuradno blizu SDS-a. O njegovi zamenjavi se je zato špekuliralo že vse od menjave vlade pred letom dni.

Se na čelo UKC-ja Maribor vrača Flis?

Ker je njegov predhodnik Flis zdaj član Gibanja Svoboda, se v javnosti ugiba, da se namerava vrniti na čelo UKC-ja Maribor. Kot kandidat omenjene stranke se je na lanskih jesenskih volitvah potegoval za položaj župana Mestne občine Maribor, a se ni prebil niti v drugi krog. Postal je član mestnega sveta, a je po poročanju časnika Večer doslej manjkal na večini sej. Žilni kirurg je sicer strokovni direktor Kirurškega sanatorija Rožna dolina, kamor se je vrnil v službo po odhodu iz UKC-ja Maribor.

Direktorja UKC-ja Maribor po statutu imenuje in razrešuje svet zavoda s soglasjem ustanovitelja. Svet zavoda mora 15 dni pred sprejetjem sklepa o razrešitvi seznaniti direktorja z razlogi za razrešitev in mu dati možnost, da se o njih izjavi.

V 11-članskem svetu zavoda je šest predstavnikov ustanovitelja, torej države. Enega člana imenuje Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, enega Mestna občina Maribor, trije člani so iz bolnišnice.