Foto: BoBo
Foto: BoBo

Sindikalisti trdijo, da mora biti pred prevzemom dodatnih pooblastil sprejeto uradno stališče pristojne stroke in rešeno vprašanje vrednotenja dodatnih obremenitev.

V sindikatu so v pismu predsednikom sindikalnih enot zapisali, da je bil zakon sprejet brez vključitve socialnih partnerjev in stroke zdravstvene nege. Člani sindikata naj zato ne prevzemajo dodatnih pooblastil, dokler ne bo sprejeto uradno stališče pristojne stroke zdravstvene in babiške nege in dokler ne bo ustrezno rešeno tudi vprašanje vrednotenja dodatnih obremenitev zaposlenih.

Predsednica sindikata Slavica Mencingar je povedala, da je težava v tem, da so bila pooblastila, ki jih lahko zdravnik prenese na medicinske sestre, določena, ne da bi bila usklajena s sindikatom kot stroko, ampak so jih enostransko določili na ministrstvu in v zdravniških krogih.

Interventni zakon v zdravstvu določa, da lahko izbrani osebni zdravnik ob določenih pogojih na medicinsko sestro prenese določena pooblastila. Pooblastila lahko prenese, če presodi, da to narekuje racionalnost dela, in če pooblastila ne vplivajo na diagnostiko in zdravljenje.

Zdravnik lahko na medicinsko sestro prenese pooblastilo za izdajo listin za uveljavljanje pravice do potnih stroškov, pooblastilo za izdajo listin za izbiro izbranega osebnega zdravnika in pooblastilo za predpis medicinskih pripomočkov za sanitarne ali gibalne potrebe pacientov ter izdajo potrdila o upravičeni zadržanosti od dela zaradi bolezni, nege ali spremstva do največ tri koledarske dni.