Nadaljevanje pogajanj o plačah v zdravstvu

Predstavnik sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides Bojan Kostić je po pogajanjih dejal, da so znova predstavili svoje "videnje delovnih mest zdravnikov in zobozdravnikov ter način, kako bomo nagrajevali tiste, ki bodo delali več".

Zdravniške plače bi v Fidesu določali v razmerju do povprečne plače, na primer s triinpolkratnikom povprečne plače za starejšega zdravnika specialista. V Fidesu pričakujejo, da se bo vlada do njihovega predloga finančno opredelila.

Sindikati zdravstva vladi predstavili svoje predloge

Sindikata zdravstva in socialnega varstva ter delavcev v zdravstveni negi sta pripravila skupni predlog. Predsednica sindikata zdravstva Irena Ilešič Čujovič je povedala, da predlog ne izhaja samo iz urejanja plačnega sistema, temveč tudi širše. "Iskali smo vse možnosti stimulacije za to, da bi se zaposleni odločali ostati v tem sistemu oziroma da bi se vanj znova vključili," je pojasnila.

Njihovi predlogi zajemajo tudi dodatke v nočnem, nedeljskem in prazničnem času, za katere menijo, da bi morali biti v nominalni vrednosti, torej ne v odstotku plače. Kot dodaten bonus vidijo tudi možnost 24-urnega varovanja otrok zaposlenih v zdravstvenem in socialnem varstvu.

Po njenih besedah je zdaj na vrsti vlada, ki mora predstaviti popoln predlog, ki bo vključeval vse zaposlene v zdravstvu in socialnem varstvu, vključno s plačnima skupinama J in B.

"Nekako ne vidimo tega vzporednega teka, ki bi moral biti, torej odprave nesorazmerij v celotnem javnem sektorju in posebej po resorjih," je dejala.

"Za zdaj smo mi v zdravstvu in socialnem varstvu poskusni zajček za vse. Ne vidimo, da bi bilo to smiselno, sploh zato, ker nam bo zmanjkalo časa ali pa bo vladi zmanjkalo časa za vse druge resorje. Ne bi pa želeli ostati edini v sistemu, ki smo se nekaj dogovorili, ker menimo, da nismo izjema," je dozdajšnji potek pogajanj ocenila Ilešič Čujovič.

Pogajanja bodo nadaljevali prihodnji teden v sredo.

Fides: Vladni predlog se od našega razlikuje za svetlobna leta