Zdravniki so preklicali napoved stavke. Foto: EPA
Zdravniki so preklicali napoved stavke. Foto: EPA

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides za zdaj ne bodo sprožili stavke, ki naj bi se začela v nedeljo, saj menijo, da je že sama napoved reaktivacije stavke obrodila sadove. Te vidijo v predlogu zakona o skupnih temeljih plačnega sistema v javnem sektorju, ki ga je vlada sprejela v četrtek in ga poslala sindikalnim centralam. Na podlagi tega besedila se bodo v ponedeljek začela osrednja pogajanja s sindikati javnega sektorja.

"V tem zakonu je zapisano, da bo oblikovan ločen zdravstveni steber," je v pozni večerni izjavi poudaril Gregor Zemljič iz Fidesa. V sindikatu to označujejo kot prvi korak k izpolnitvi vladnih zavez o ločenem zdravstvenem plačnem stebru.

Bojan Popovič, pravni svetovalec zdravniškega sindikata, je zatrdil, da v "zadnjem času ni bilo videti, da bi se tukaj dogajali resni premiki. Naše članstvo je razburilo to, da se bo samo prestavil rok izvedbe in nič drugega." Vlada je namreč oblikovanje plačnega stebra za zdravstvo in socialno varstvo s 1. aprila zamaknila na 1. junij, rok za vložitev rešitev v zakonodajni postopek pa bo ostal 30. junij.

V Fidesu za nagrajevanje zdravnikov v skladu s sistemi zahodnih razvitih držav

Zdaj svojo pozornost usmerjajo tudi na osrednja pogajanja z vsemi sindikati, a kjučno bo dogajanje na pogajanjih o ločenem zdravstvenem plačnem stebru. "Najprej je treba stebre oblikovati in jim dodati vsebino. Menimo, da je naš predlog korak naprej, da ima določene vsebine, in pričakujemo, da se bo to intenzivno obravnavalo. Če verjamemo ministru, bi se to zdaj morali začeti dogajati," je dodal Popovič.

Podpredsednik Fidesa Janusz Klim je povedal, da so svoja izhodišč v torek poslali vladi. Gre za predlog sporazuma o ločenem plačnem zdravstvenem stebru v okviru plačnega sistema javnega sektorja v delu, ki zadeva zdravnike in zobozdravnike.

Po neuradnih informacijah STA predlog Fidesa predvideva, da so zdravniki in zobozdravniki vodje zdravstvenih timov in odločajo o sestavi timov in kompetencah članov. Predlog sporazuma navaja tudi nabor zdravniških delovnih mest ter predlaga dodatek za deficitarnost, dodatek za terciarne storitve, pa tudi prenos napredovanj specializantov, ko ti postanejo specialisti. Zdravniške plače pa bi v Fidesu določali v razmerju do povprečne plače.

Zemljič pravi, da bodo v njihovem sindikatu vztrajali pri vsebinskih zahtevah, kaj mora vsebovati ta steber, torej fleksibilizacijo, sistem variabilnega nagrajevanja v zdravstvu, nagrajevanje zdravnikov v skladu s sistemi zahodnih razvitih držav, kjer javno zdravstvo deluje.

Na vprašanje, ali so odgovor vlade na njihov predlog že prejeli, je Zemljič odgovoril, da ne.

"Na zadnjih pogajanjih sta oba ministra rekla, da imata pooblastila za napolnitev plačnega stebra. Ministrica za javno upravo je zatrdila, da je potreben zelo kratek čas, da to oblikujemo. To tudi pričakujemo," je poudaril Klim.

Zdravniki ne bodo stavkali
Sorodna novica Minister: Morebitna zdravniška stavka bo nezakonita, ker ni napovedana. Fides: Minister zavaja.

Ministrove očitke štejejo kot poskus oviranja stavke

Na ministrstvu za zdravje so bili sicer prepričani, da je drugi sporazum med vladno stranjo in Fidesom razveljavil začetek splošne zdravniške stavke. S tem je po mnenju ministrstva stavka prenehala, več stavk pa da sindikat ne more imeti odprtih. Zato je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan v petek dejal, da je stavka, ker je zdravniki niso uradno napovedali, nezakonita, in dodal, da zato ne bo plačana.

Po Zakonu o stavki morajo v kritični infrastrukturi stavko uradno napovedati 10 dni pred izvedbo, a Fides vztraja, da konec septembra napovedana stavka ni bila nikoli preklicana, le zamrznjena, zato nova napoved ni nujna.

Fides je v odzivu dejal, da minister zavaja javnost. V sobotni izjavi pa so poudarili, da "polemiziranje ministra o zakonitosti štejejo kot poskus oviranja stavke, saj so bile stavkovne aktivnosti le odložene". A so hkrati sklenili, da nima smisla polemizirati o zakonitostih, ampak "se ima smisel pogajati".

O možnosti vnovičnega začetka stavke pa bo glavni oz. stavkovni odbor Sindikata zdravnikov iz zobozdravnikov Slovenije Fides odločil v prihodnjih dneh.

V času stavke bi morali obravnavati nujne primere, nosečnice, otroke, starejše

V času morebitne stavke bi nujnim primerom, otrokom, nosečnicam in starejšim bila zagotovljena zdravniška pomoč, določa zakon o zdravniški službi. Zdravniki pa so v času stavke dolžni izvajati zdravniške storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali v smrt.

Med njimi so zlasti, navaja zakon, zdravljenje vročinskih stanj in okužb, zdravljenje poškodb in zastrupitev ter zdravljenje kroničnih bolezni, če bi njegova opustitev neposredno in v krajšem času povzročila poslabšanje zdravstvenega stanja, invalidnost, druge trajne okvare zdravja ali smrt.