Številni zdravstveni delavci med epidemijo delajo v težkih razmerah in pod hudimi obremenitvami, ki jih številni ne zdržijo več, tudi zaradi predolgih delovnikov in pomanjkanja odmorov in počitkov ter prepovedi izkoriščanja letnega dopusta. Foto: UKC Ljubljana
Številni zdravstveni delavci med epidemijo delajo v težkih razmerah in pod hudimi obremenitvami, ki jih številni ne zdržijo več, tudi zaradi predolgih delovnikov in pomanjkanja odmorov in počitkov ter prepovedi izkoriščanja letnega dopusta. Foto: UKC Ljubljana

Poleg 37. člena Zakona o nalezljivih boleznih, ki omogoča omejitev pravice do stavke zdravstvenim delavcem in zdravstvenim sodelavcem, Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam skupaj s Sindikati v zdravstvu Slovenije Pergam zahteva tudi ustavno presojo dveh členov odredbe o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti, ki jo je zaradi obvladovanja epidemije covida-19 izdal minister za zdravje Tomaž Gantar. "Z odredbo je minister za zdravje ne le omejil, temveč prepovedal pravico do stavke zdravstvenim delavcem in jim hkrati prepovedal izkoriščanje letnega dopusta in koriščenje presežka ur," opozarja predsednik KSS-ja Pergam Jakob Počivavšek.

Na konfederaciji sindikatov opozarjajo, da je s popolno prepovedjo stavke vsem zdravstvenim delavcev v nasprotju z ustavo odvzeta vsakršna možnost, da se v skrajnem primeru za svoje pravice postavijo tudi z uporabo pravice do stavke "Nikakršnega dvoma ni, da so razmere epidemije takšne, da do določene mere upravičujejo sprejetje ukrepov, ki posegajo tudi v pravice posameznikov ali skupin posameznikov. Ne glede na to pa morajo biti vsi sprejeti ukrepi skladni z ustavo, sorazmerni in nujni, ne smejo biti arbitrarni in ne smejo povzročiti neenake obravnave," je v izjavi za javnost zapisal Počivavšek.

Ministrstvo za zdravje se ni odzvalo na pozive k dialogu

Pravica do stavke zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev je sicer omejena že v običajnih razmerah. To ureja zakon o zdravstveni dejavnosti, ki določa tudi minimum delovnega procesa, ki ga morajo zdravstveni delavci in zdravstveni sodelavci izvajati v času stavke.

"Po našem prepričanju je sporna tudi prepoved izkoriščanja letnega dopusta in presežka ur, saj gre za nesorazmeren in nenujen ukrep," opozarja KSS Pergam. Foto: BoBo

Po opozorilih sindikata zakon o nalezljivih boleznih na drugi strani ne daje nikakršnega okvira za nadaljnje omejevanje pravice do stavke zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev, predvsem pa prepušča možnost omejevanja pravice do stavke podzakonskemu urejanju ministra. "Navedeno je po našem prepričanju neskladno z ustavnim določilom, da je pravica do stavke lahko omejena le z zakonom, ki mora morebitne omejitve tudi jasno opredeliti, česar Zakon o nalezljivih boleznih ne vsebuje," so zapisali v KSS-ju Pergam.

Sindikati so ministra za zdravje po lastnih navedbah večkrat pozivali k dialogu, prav tako so večkrat opozorili na neizvajanje zavez iz stavkovnega sporazuma iz leta 2018, kjer ena od nerealiziranih zavez ostaja sprejetje standardov in normativov za zdravstvo, in opozorili tudi na možnost stavke v zvezi s tem. "Vendar odziva Ministrstva za zdravje žal ni bilo," so sporočili iz KSS-ja Pergam.

Vse večje obremenitve in povečano tveganje za napake

Ob tem KSS Pergam poudarja tudi to, da so zdravstveni in socialni delavci v obdobju epidemije močno obremenjeni, "delajo v nemogočih razmerah in pod nečloveškimi obremenitvami, ki jih številni ne zdržijo več, tudi zaradi predolgih delovnikov in pomanjkanja odmorov in počitkov, kaj šele letnih dopustov". Opozarjajo, da je s tem ogroženo njihovo zdravje ter povečano tveganje za napake pri delu.

"Kljub temu je njihova obravnava pri plačilu za delo v teh razmerah različna, marsikje pa ponovno prihaja tudi do nedopustnih zamud pri izplačevanju dodatkov za delo v nevarnih razmerah," so zapisali v Pergamu. "S popolno prepovedjo pravice do stavke je vsem zdravstvenim delavcev v nasprotju z ustavo odvzeta vsakršna možnost, da se v skrajnem primeru za svoje pravice postavijo tudi z uporabo pravice do stavke ob omejitvah, ki jih določa zakon o zdravstveni dejavnosti," so še zapisali sindikati in dodali, da je bil to tudi razlog, da je bila vložena zahteva za ustavno presojo.