Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Predstavniki vlade in sindikatov s področja zdravstva in socialnega varstva so novembra lani podpisali dogovor o nujnih ukrepih na področju plač v dejavnosti zdravstva, ki je prinesel višje plače okoli 35.000 zaposlenim, najbolj pa so se povišale bolnišničnim medicinskim sestram. Ob tem so predvideli, da bodo rešitve za delovna mesta, ki v novembrski dogovor niso bila vključena, in druga odprta vprašanja iskali v drugem krogu pogajanj. A jim to ni uspelo, po volitvah pa so njihove zahteve pričakale novo vlado.

Prvič so za skupno mizo sedli prejšnji teden, a takrat se jim ni uspelo dogovoriti nič konkretnega. S podobnim izkupičkom so sklenili tudi današnji (sredin) krog pogajanj, je razbrati iz izjav predsednic sindikatov.

"Ne moremo biti zadovoljni. Pričakovali smo konkreten vladni protipredlog, predvsem za nas, ki zastopano plačno podskupino zaposlenih v zdravstveni negi. Minister za zdaj še nima mandata vlade, da bi se pogajal z nami, ker menijo, da smo z lanskim dogovorom uredili vsa nesorazmerja in zadovoljivo dvignili plačne razrede za vse zaposlene v zdravstveni negi. To seveda ni res," je v izjavi dejala predsednica sindikata delavcev v zdravstveni negi Slavica Mencingar.

Po besedah predsednice sindikata zdravstva in socialnega varstva Irene Ilešič Čujovič so pričakovali napredek. "A tega napredka ni bilo. Nismo dočakali protipredloga vladne strani. Vrtimo se na točki nič," je bila kritična.

Pogajanja se bodo po napovedih predstavnikov sindikatov nadaljevala prihodnjo sredo, proti predlog vlade pa pričakujejo v ponedeljek. "Ministra bomo držali za besedo," je napovedala Ilešič Čujovičeva.

Danes so sicer potekala pogajanja za tri kolektivne pogodbe, poleg pogodbe za dejavnost zdravstva in socialnega varstva ter zdravstvene nege tudi za kolektivno pogodbo za zdravnike in zobozdravnike. Pogajanj se je poleg sindikatov, ki so podpisniki kolektivne pogodbe za dejavnost zdravstva, udeležil tudi sindikat zobozdravnikov Dens.

Fides predčasno zapustil pogajanja

Sorodna novica Fides se je sešel z vlado, pričakuje "konkreten predlog"

Predstavnika zdravniškega sindikata Fides sta se na začetku udeležila pogajanj, a sta predčasno odšla. Fides meni, da je predlog vladne strani o sočasnih pogajanjih o treh kolektivnih pogajanjih hkrati odmik od dogovorjenega reševanja stavkovnih zahtev.

"S tem vladna stran dela vse v smeri, da ohranja sistem, ki je prinesel veliko pomanjkanje zdravnikov predvsem v javnem zdravstvu ter na široko odpira pot privatizaciji in odhajanju zdravnikov v zasebni sektor ter v druge oblike dela," so navedli v sporočilu za javnost. Kot so dodali, je tudi v nasprotju z interesi pacientov in je slaba popotnica za sklenitev sporazuma pred 19. oktobrom, dnevom napovedanega začetka stavke.

Po mnenju sindikata so neposredna pogajanja o stavkovnih zahtevah namreč najhitrejša in najučinkovitejša možnost za iskanje rešitev za izboljšanje sistema. Zato pričakujejo, da bo minister za zdravje Danijel Bešič Loredan izpolnil obljube s torkovega sestanka in jim posredoval konkreten predlog z vsebino ter časovnico reševanja stavkovnih zahtev. Želijo namreč, da bi ga že v četrtek obravnaval glavni stavkovni odbor Fidesa, kar bo tudi osnova za nadaljevanje pogajanj.

Ob tem so spomnili, da je primerljivo usklajevanje enotnega plačnega sistema trajalo šest let. "To je časovno udobje, ki si ga v tem trenutku za reševanje najbolj kritičnih težav ne smemo in ne moremo privoščiti, če želimo za vse prebivalce ohraniti dostopen in varen javni zdravstveni sistem," so navedli.

Zato sta sindikalna predstavnika zdravnikov in zobozdravnikov ministra seznanila, da vidi Fides rešitev v pogajanjih o reševanju stavkovnih zahtev, v okviru katerih se lahko obravnava tudi vprašanje plačnih nesorazmerij za delovna mesta zdravnikov in zobozdravnikov.

Predstavniki zdravstva po pogajanjih razočarani

Vlada bo mnenje povedala v četrtek

Kot je bilo napovedano sprva, naj bi Bešič Loredan in ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik javnost z nadaljevanjem pogajanj seznanila ob 14. uri, a so z ministrstva za zdravje po koncu srečanja s sindikati sporočili, da je novinarska konferenca prestavljena na četrtek.