Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na pogajanja v prostore sindikata je vladno stran povabil Fides. Medtem ko ministra po srečanju izjav nista dajala, je predsednik Fidesa Konrad Kuštrin v izjavi medijem pojasnil, da računajo, da je današnji sestanek prvi korak k reševanju njihovih stavkovnih zahtev.

Kot je ugotavljal, so se vsi strinjali, da je zdravstveni sistem v velikih težavah, da k temu veliko pripomore pomanjkanje zdravnikov, da to daje močno pot privatizaciji in odhajanju zdravnikov v zasebni sektor ter druge oblike dela.

Sorodna novica Fides napovedal splošno stavko zdravnikov in zobozdravnikov, ki se bo začela 19. oktobra

Po njegovih besedah so se pogovarjali o različnih scenarijih. Za konkretne predloge pa ministra danes nista imela mandata, a sta napovedala, da jim bodo poslali časovnico in njihovo videnje reševanja stavkovnih zahtev.

Na vprašanje, ali sta ministra nakazala pripravljenost, da se začnejo pogovarjati oz. pogajati o izstopu zdravnikov iz enotnega plačnega sistema, je Kuštrin odgovoril, da je verjetno "vsem jasno, da ne bi sedeli skoraj dve uri, če ne bi iskali skupnih rešitev". Vendar pa je bilo po njegovih besedah razumeti, da nad tem niso navdušeni.

Ob tem je Kuštrin spomnil, da so v mandatu prejšnje vlade skoraj šest mesecev izgubili za pripravo zakona o plačah v zdravstvu, gradivo so poslali tudi zdajšnji vladi, a se do danes do predloga zakona ni opredelila. Kot je dejal Kuštrin, ne more govoriti v imenu zdravnikov, ki svojo voljo in zahteve izražajo na letni konferenci, bi pa to vsekakor predlagal kot alternativo, če bi bila to opcija.

Praktikum bi se lahko pridružil stavki

Igor Muževič. Foto: BoBo
Igor Muževič. Foto: BoBo

Predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktikum Igor Muževič je dejal, da je stavko napovedal Fides, ki jo bo tudi vodil, da pa se bodo stavki, če bo ta potekala, pridružili, ne nazadnje je veliko njihovih članov tudi članov Fidesa.

Tudi Muževič je ocenil, da je bilo danes precej razumevanja, kar zadeva problematiko pomanjkanja zdravnikov za zdravstveni sistem in kaj to lahko predstavlja v smislu pospešene privatizacije zdravstva in krhanja javnega zdravstva. Glede tega, kako obravnavati to problematiko, pa danes še ni bilo konkretnih rešitev.

Fides je prejšnji teden napovedal stavko, ki se bo začela 19. oktobra. Zahtevajo izstop iz enotnega plačnega sistema s spremembo zakona o zdravniški službi, ob tem pa pogajanja za nov tarifni del kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike.

Pogajanja med Fidesom in vlado

Fides zavrnil vabilo na sestanek

Ministrstvo za zdravje je sicer Fides povabilo na pogajanja za sklenitev aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, in sicer skupaj z ostalimi sindikati, podpisniki omenjene kolektivne pogodbe. Vendar so v Fidesu presodili, da vabilo ni več aktualno, saj vladna izhodišča zadevajo odpravo plačnih anomalij, vezanih na dogovor s sindikati v zdravstvu v letu 2021, in ne na njihove stavkovne zadeve.

Sestanka ob 13. uri se tako predstavniki zdravniških sindikatov niso udeležili. Muževič pa je glede pogajanj o odpravi plačnih nesorazmerij dejal, da po dolgoletnih izkušnjah ta pogajanja nimajo popolnoma nobenega učinka na preprečevanje odhajanja zdravnikov iz javnega sektorja.

Pri tem je ocenil, da je "škoda porabljati čas za nekaj, kar dejansko prinaša škodo zdravstvenemu sistemu, ker v isti koš daje morda poklice, kjer nimajo težav s kadrom, in poklic, kjer kader dejansko diha na škrge, zaradi česar zelo, zelo trpijo uporabniki". To je enostavno treba presekati in čim hitreje reševati akutne probleme, ki so se nakopičili tekom desetletij, je prepričan Muževič.

Na sestanek so prišli drugi sindikati, med njimi Sindikat zobozdravnikov Slovenije - Dens. Vladimir Lazić iz Sindikatov v zdravstvu Slovenije Pergam je pojasnil, da je šlo za uvodni sestanek, predlog ministrstva pa je, da bi skupaj vodili pogajanja za vse tri kolektivne pogodbe: za zdravnike in zobozdravnike, zdravstvo in socialno varstvo ter za zdravstveno nego.

Več o tem naj bi bilo znano v sredo, ko se bo, kot so sporočili z ministrstva za zdravje, nadaljeval drugi krog pogajanj z ostalimi sindikati zaposlenih v zdravstvu. Po njihovem zaključku bo skupna novinarska konferenca, na kateri bosta s potekom pogajanj javnost seznanila minister za zdravje in ministrica za javno upravo. Do takrat pa ministra izjav ne dajeta.

Pogajanja med vlado in Fidesom