Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Sindikati so, kot so zapisali v javnem pismu, med drugim kritični do predvolilnih izjav, češ da javni sistem zdravstva ni dober. V sindikatih namreč menijo, da je dober, "zlasti glede na javna sredstva, ki se zanj namenjajo". Poudarjajo, da si ne želijo ameriškega zdravstva, do katerega so upravičeni zgolj tisti, ki si ga lahko privoščijo.

Pristojne so okrcali, ker mesec dni pred volitvami ne želijo dokončati začetega in se dogovoriti o odpravi nastalih plačnih nesorazmerij na posameznih strokovnih področjih za zaposlene, ki dviga niso bili deležni v mesecu novembru 2021. Spomnili so, da ji v dveh letih tudi ni uspelo rešiti vprašanja zaposlenih v spodnji tretjini plačne lestvice.

Prav tako so opomnili, da kljub več stavkovnim sporazumom še vedno ni ustreznih kadrovskih standardov in normativov, ki bi določili, koliko kadra potrebujemo na najbolj zahtevnih deloviščih.

"Sram vas je lahko zato, ker ste bili za eno poklicno skupino pripravljeni sprejeti vse, kar se je znašlo na vaši mizi, vsi drugi zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu pa smo očitno drugorazredni državljani," so še dodali v pismu, ko so ga naslovili na vlado ter ministre za zdravje, javno upravo in delo.