Nov aparat, ki je nadomestil več kot 30 let staro kamero gama, omogoča preiskave s področja nuklearne medicine, med drugim odkrivanje rakavih sprememb po telesu, preiskave srca in pljuč ter še vrsto drugih preiskav. Foto: BoBo/Aleš Uršej/KNMedia
Nov aparat, ki je nadomestil več kot 30 let staro kamero gama, omogoča preiskave s področja nuklearne medicine, med drugim odkrivanje rakavih sprememb po telesu, preiskave srca in pljuč ter še vrsto drugih preiskav. Foto: BoBo/Aleš Uršej/KNMedia

Slovenjgraška bolnišnica se je naložbe, v okviru katere je dogradila in obnovila prostore nuklearne medicine in nabavila dva milijona evrov vreden sodoben SPECT CT-aparat oz. kamero gama, lotila z načrtom, da bo naložbo poplačala z opravljenimi storitvami.

V povezavi s tem pa je na slovesnosti ob koncu naložbe 23. maja letos direktor bolnišnice Janez Lavre povedal, da še niso dobili soglasja ministrstva za zaračunavanje storitev zdravstveni zavarovalnici. Za soglasje so znova zaprosili 22. maja in konec maja soglasje ministrstva tudi dobili, so zdaj pojasnili v bolnišnici.

"Za Splošno bolnišnico Slovenj Gradec je prejeto soglasje zelo pomembno zaradi pacientov, ki jim po novem ne bo treba na obravnavo v druge kraje, saj jim bodo preiskave dostopne v naši bolnišnici. Po drugi strani pa bomo opravljene storitve zaračunali zavodu za zdravstveno zavarovanje in zanje prejeli plačilo, s katerim bomo sčasoma odplačali napravo," so navedli v bolnišnici.

Na ministrstvu za zdravje pa so pojasnili, da je ministrstvo s predlogom soglašalo zaradi skrajševanja čakalnih dob in povečanja dostopnosti do teh preiskav na območju koroške regije in savinjsko-šaleške regije. Nov aparat, ki je nadomestil več kot 30 let staro kamero gama, omogoča preiskave s področja nuklearne medicine, med drugim odkrivanje rakavih sprememb po telesu, preiskave srca in pljuč ter še vrsto drugih preiskav.

Velik prispevek k skrajševanju čakalnih dob

Sorodna novica Velika pridobitev za paciente na Koroškem: slovenjgraška bolnišnica predstavila novo kamero gama

V bolnišnici načrtujejo, da bodo sprva izvedli približno 2500 preiskav letno, v letih 2024 in 2025 pa pričakujejo od 3500 do 4000 preiskav na leto. To bo po navedbah bolnišnice velik prispevek k skrajševanju čakalnih dob.

V bolnišnici načrtujejo, da bodo napravo odplačali v 60 obrokih. Da bodo lahko pokrivali obroke, pa bi letno morali narediti od 2500 do 3000 preiskav, odvisno od zahtevnosti preiskave. Del sredstev prav za to naložbo je bolnišnica prejela v okviru dobrodelne akcije družine Fratar, imenovane Katra – drugi krog. Od skupno 275.000 evrov zbranih sredstev so slovenjgraški bolnišnici namenili 137.500 evrov.

"Do zdaj od ministrstva nismo prejeli odgovora, kjer bi nam sporočili, da so odobrili sredstva za sofinanciranje nakupa naprave," pa so glede morebitnega sodelovanja ministrstva pri naložbi sporočili iz bolnišnice.