Rastlina konoplja je uvrščena v prvo skupino prepovedanih drog, zato je uporaba medicinske konoplje (cveta) prepovedana. Foto: BoBo
Rastlina konoplja je uvrščena v prvo skupino prepovedanih drog, zato je uporaba medicinske konoplje (cveta) prepovedana. Foto: BoBo

V Sloveniji so sicer dovoljeni sintetična zdravila iz konoplje in naravni pripravki na recept, ki pa jih zdravniki še ne predpisujejo. Konoplja pa je še vedno uvrščena v prvo skupino prepovedanih drog, zato je uporaba medicinske konoplje prepovedana.

Predlog zakona o regulaciji konoplje - v dveh različicah ga je pripravila stranka SD, predvideva pa tudi legalizacijo konoplje oziroma njeno gojenje za samozdravljenje - je še v koalicijskem usklajevanju. Na mizi ministrice za zdravje pa je nekaj mesecev tudi predlog pravilnika o gojenju medicinske konoplje pod strogimi pogoji, ki so ga pripravila nekatera podjetja, poroča Delo.

Bolniki, ki si pri zdravljenju raka pomagajo s konopljo, še vedno nimajo dostopa do naravnih zdravil iz te rastline, sintetična pa nimajo enakovrednih učinkov in so tudi dražja od nedovoljenih pripravkov. Ker jo nekateri gojijo kar sami ali konopljino smolo kupujejo na črnem trgu, so pogosto tarča hišnih preiskav in kazenskih ovadb.

Temu želijo narediti konec tudi zdravniki. Na zdravniški zbornici ugotavljajo, da je kar tri četrtine zdravnikov v anketi izjavilo, da bi bilo prav, če bi v Sloveniji lahko predpisovali medicinsko konopljo.