Raziskovalci so pod vprašaj postavili pretekle dokaze, ki kažejo, da marihuana izboljšuje določena stanja. Vseeno pa ima potencial, priznavajo avtorji raziskave. Foto: EPA
Raziskovalci so pod vprašaj postavili pretekle dokaze, ki kažejo, da marihuana izboljšuje določena stanja. Vseeno pa ima potencial, priznavajo avtorji raziskave. Foto: EPA

Revija ameriškega zdravniškega združenja (Journal of the American Medical Association) je objavila obsežen pregled preteklih raziskav, ki kažejo, da medicinska konoplja ni tako učinkovita pri zdravljenju težav, kot se je poudarjalo .

Analiza upošteva 79 raziskav, ki so vključevale skoraj 6.500 ljudi, poroča rt.com. Prikazana je bila sicer učinkovitost medicinske konoplje pri zdravljenju ljudi z dolgotrajnimi bolečinami, mišičnimi krči, pomaga tudi pri multipli sklerozi.

Pretekle raziskave pa so pokazale tudi, da so dokazi šibkejši glede konopljinih sposobnosti lajšati slabost, ki jo povzroči kemoterapija, tesnobo, motnje spanja, s HIV-om povezano izgubo telesne teže in Tourettov sindrom.

Raziskovalci so pod vprašaj postavili tudi dokaze, ki kažejo, da konoplja izboljšuje določena stanja. Gre za dokaze, na podlagi katerih so med drugim ameriške zvezne države spremenile pravni status te substance.

Nekateri dokazi danes ne bi veljali
"Če je primarni proces, po katerem se zdravila odobri za uporabo v "zdravstvene" namene, tisti od FDA-ja (ameriške vladne agencije za hrano in zdravila), potem dokazi za mnoga stanja ne dosegajo obstoječih standardov dokazovanja," sta v prispevku, ki je spremljal raziskavo, zapisala psihiatra z ameriške univerze Yale Deepak Cyril D'Souza in Mohini Ranganathan.

Glavni avtor raziskave je dejal, da je treba katere koli koristi uporabe kanabinoidov primerjati s potencialnimi stranskimi učinki, ki vključujejo suha usta, zaspanost in omotico.

Raziskovalci so se posebej osredotočili na pretekle raziskave, ki so testirale konopljo glede na placeba, normalno oskrbo ali pomanjkanje kakršnega koli zdravljenja, še poroča rt.com.

Številne raziskave niso pokazale prepričljivih dokazov koristi, ki izhajajo iz uporabe medicinske konoplje. Da bi natančno analizirali koristi konoplje, bi morali izvesti več visokokakovostnih raziskav, so zapisali avtorji raziskave.

"Ne gre za čudežno zdravilo, gotovo pa ima nekaj potenciala," je po poročanju Associated Pressa dejal soavtor raziskave dr. Robert Wolff.

Znanstveniki prav tako trdijo, da je ameriška vlada ovirala obsežno raziskavo medicinske konoplje, saj marihuane ni legalizirala in jo je označila za nadzorovano snov brez zdravstvene rabe.