Jeseniška bolnišnica začenja z novim vodstvom stabilizirati poslovanje. Foto: MMC RTV SLO
Jeseniška bolnišnica začenja z novim vodstvom stabilizirati poslovanje. Foto: MMC RTV SLO

Po besedah direktorja jeseniške bolnišnice Janeza Poklukarja je lani ob polletju izguba bolnišnice znašala 625.000 evrov, v drugi polovici leta pa so jo znižali na 339.000 evrov. Zmanjšala se je tudi kumulativna izguba, in sicer s 5,2 na 4,8 milijona evrov. "Zato verjamem, da smo na pravi poti," je poudaril Poklukar, ki je vodenje bolnišnice prevzel junija lani.

Že lansko leto bi sicer bolnišnica lahko končala s 700.000-evrskim dobičkom, če bi od zavarovalnice prejela denar za presežen program in za pokritje plačnih nesorazmerij, je povedal Poklukar.

"Dnevno preigravamo sanacijske ukrepe in nadaljujemo s tistimi, ki so učinkoviti," je dejal in pojasnil, da so v organizaciji prihranili pri porabi materiala, izvajanju prehranske službe, čiščenju in tudi komunalnih storitvah. Za 0,8 odstotka so zmanjšali tudi število zaposlenih, a je bil to nezdravstveni kader.
Kako bodo letos z denarjem, se še ne ve
Z varčevanjem želi bolnišnica dobiti denar, s katerim bi lahko nadomestili staro in izrabljeno opremo, ki je amortizirana kar 82-odstotno. Kako bodo letos z denarjem, Poklukar še ni želel napovedovati, saj zaradi nedorečenosti na državni ravni finančni okviri še niso jasni. V bolnišnici pa poteka tudi obsežna naložba v urgentni center.

Da je bolnišnica ob normalizaciji dobaviteljskih sistemov sposobna poslovati pozitivno, je prepričan tudi predsednik sveta bolnišnice Dušan Krajnik, ki je spomnil ne nekatere nepravilne odločitve prejšnjega vodstva. "Kazenske ovadbe smo že podali, po vsej verjetnosti pa bomo šli tudi v civilne odškodninske tožbe," je poudaril.
Je bila bolnišnica oškodovana za milijone?
Kriminalisti so že preiskali sporni posel s podjetjem ISS, s katerim naj bi bila bolnišnica oškodovana za 1,4 milijona evrov, in decembra lani podali kazenske ovadbe zoper več oseb.
Svet bolnišnice je nedavno obravnaval tudi problematiko garažne hiše in heliporta ter določene ugotovitve sporočil ministrstvoma za zdravje in notranje zadeve ter računskemu sodišču. Kriminalisti skupaj s tožilci zadevo, ki naj bi bila vredna kar 11 milijonov evrov, že preiskujejo.