Socialne zavode razburja odločitev ZZZS-ja, ki zavrača uvrstitev v najvišjo kategorijo zdravstvene nege za stanovalce, ki so v času drugega vala potrebovali poseben režim zdravljenja. Foto: BoBo
Socialne zavode razburja odločitev ZZZS-ja, ki zavrača uvrstitev v najvišjo kategorijo zdravstvene nege za stanovalce, ki so v času drugega vala potrebovali poseben režim zdravljenja. Foto: BoBo

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pri stanovalcih, ki so bili na vrhuncu drugega vala epidemije zaradi okužbe nameščeni v rdečih conah in so potrebovali poseben režim zdravljenja in zdravstvene nege, zavrača uvrstitev v najvišjo kategorijo zdravstvene nege, so opozorili v združenju. Ti stanovalci so zaradi starosti in pridruženih bolezni potrebovali številne zdravstvene storitve, kot so priprava in dovajanje kisika, zdravil, infuzij in injekcij, redno spremljanje vitalnih funkcij, preventiva pri prenosu okužb, vključno s pomočjo pri higieni rok in nameščanju mask, ter pomoč pri hranjenju zaradi motenj požiranja.

Poudarili so še, da so že pred epidemijo domovi za starejše za 14-dnevno oskrbo najzahtevnejših bolnikov prek ZZZS-ja in oskrbnin skupno prejeli približno 1680 evrov, kar je po njihovem mnenju mnogo manj kot prejmejo bolnišnice.

Kot so navedli v izjavi za javnost, je ZZZS v poletnih mesecih v posamičnih domovih za starejše začel izvajati redne finančno-medicinske nadzore, v katerih preverjajo izključno primere stanovalcev, ki so bili oktobra, novembra in decembra lani zaradi okužbe z novim koronavirusom uvrščeni v najvišjo, četrto stopnjo zdravstvene nege. Domovom tako po njihovem mnenju "grozi, da bodo od ZZZS-ja prejeli več kot trikrat manj sredstev, kot jim pripada".

Povprečna cena 21,33 evra na dan

Po podatkih ZZZS-ja je bila lani povprečna cena za tretjo stopnjo zahtevnosti zdravstvene nege v domovih za starejše 21,33 evra na dan, najvišje stopnje zdravstvene nege pa 75,17 evra na dan. Glede na splošni dogovor za letošnje leto se je cena tretje stopnje zahtevnosti zdravstvene nege dvignila na 24,21 evra na dan, za najdražjo stopnjo zdravstvene nege pa na 75,82 evra na dan.

Na ZZZS-ju zavračajo očitke združenja. Foto: BoBo
Na ZZZS-ju zavračajo očitke združenja. Foto: BoBo

ZZZS očitke zavrača

Na ZZZS-ju sicer očitke združenja zavračajo. Kot so pojasnili za STA, oskrbo varovancev v socialnovarstvenih zavodih plačujejo glede na zahtevnost zdravstvene nege, ki se izvaja oskrbovancem oz. glede na zdravstveno stanje. Vodja zdravstveno-negovalne službe v posameznem domu oskrbovance razvrsti v eno od štirih vrst zdravstvene nege, utemeljenost za posamezno vrsto zdravstvene nege pa morajo ustrezno dokumentirati.

Nad ustreznostjo uvrščanja oskrbovancev v najvišjo oz. najdražjo raven nege izvajajo nadzore prav na podlagi te dokumentacije. Če iz dokumentacije ni razvidno, da so bile oskrbovani osebi nudene storitve, ki so predvidene za obračun najzahtevnejše zdravstvene nege, za takega oskrbovanca uvrstitev spremenijo in domu priznajo plačilo nege za zahtevnost, kot izhaja iz dokumentacije.

Vsi nadzori ustreznosti uvrščanja varovancev v najvišjo in najdražjo stopnjo zdravstvene nege po pojasnilih ZZZS-ja še potekajo in z izjemo enega še niso končani. Tako podatkov o morebitno napačno zaračunanih primerih in zaračunanih kaznih na ZZZS-ju še nimajo. V končanem primeru pa so nepravilnosti pri razvrščanju v najzahtevnejšo stopnjo zdravstvene nege ugotovili v treh primerih. Kot so ob tem poudarili na ZZZS-ju, nadzorovani dom starejših občanov na ugotovitve nadzora tudi ni podal ugovora.