V  Fidesu opozarjajo, da bodo nekateri zdravniki do 1. septembra na letni ravni že presegli 170 nadur. Foto: MMC RTV SLO
V Fidesu opozarjajo, da bodo nekateri zdravniki do 1. septembra na letni ravni že presegli 170 nadur. Foto: MMC RTV SLO
Zdravniki preklicujejo soglasja za nadurno delo

V sindikatu zdravnikov Fides namreč ocenjujejo, da dozdajšnji pogovori vodstva sindikata s predstavniki vlade niso prinesli pomembnega napredka. Zanje je spreminjanje zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ko je ta že v parlamentarni obravnavi, nesprejemljivo.

Kuštrin: Soglasja za nadurno delo umaknila že polovica članov Fidesa
Predsednik Fidesa Konrad Koštrin je tako že preklical soglasje za nadurno delo, kar morajo po statutu Fidesa narediti vsi člani sindikata, je za TV Dnevnik poročala Breda Štivan Bonča. Po besedah Kuštrina je to doslej storila polovica vseh članov Fidesa. Podpisana nesoglasja bodo delodajalcem predložili 29 julija, torej 30 dni preden bo (če bo) sprememba zakona o sistemu plač stopila v veljavo.

Kljub umiku soglasja bo za vse nujne primere poskrbljeno, a kot pravi Koštrin, se bodo čakalne dobe gotovo podaljšale.

Kot je znano, Fides zahteva umik členov predloga novele, ki predvideva prepolovitev plačila nadurnega dela, in vrnitev k socialnemu dialogu. Minister za zdravje Dorjan Marušič pa se zavzema za to, da predlog zakona ostane v parlamentarni obravnavi, in vztraja, da ga je mogoče spreminjati z dopolnili poslancev.

"Vlada ne ceni nadurnega dela"
V Fidesu so prepričani, da vlada s svojimi ukrepi in stališči zdravnikom, ki morajo dežurati, sporoča, da nadurnega zdravniškega dela ne ceni in ga zato tudi ne namerava ustrezno vrednotiti. Ob tem opozarjajo, da bodo nekateri zdravniki do 1. septembra na letni ravni že presegli 170 nadur. Umik soglasij v tem primeru pa predstavlja 40-urno tedensko obremenitev zdravnikov, torej obremenitev, kakršno imajo tudi drugi javni uslužbenci, so zapisali v izjavi za javnost.

Vlada je na očitke Fidesa pretekli teden odgovorila, da se predlog ne nanaša samo na področje zdravstva, temveč na sistemske spremembe organizacije, izvajanja in plačila dežurstva v celotnem javnem sektorju, kjer je glede na naravo dela treba zagotavljati nepretrgano izvajanje dejavnosti v določenem obsegu. Predlog sprememb zakona je zato po mnenju vlade utemeljen.

Ministrstvo naj bi Fidesu znova poslalo pojasnila z razlogi za ukrepe skupaj z izračuni, a Kuštrin pravi, da od memoranduma vladnih stališč ne pričakuje nič novega.

Zdravniki preklicujejo soglasja za nadurno delo