Kuštrin je ponovno zagrozil z umikom soglasja za delo nad polnim delovnim časom. Foto: MMC RTV SLO
Kuštrin je ponovno zagrozil z umikom soglasja za delo nad polnim delovnim časom. Foto: MMC RTV SLO
Pahor in Fides brez dogovora

Predstavniki Fidesa so na srečanju dalje vztrajali pri svoji zahtevi po umiku razpolovitve dodatka za dežurstvo. Kot je dejal predsednik sindikata Konrad Kuštrin, kot del javnega sektorja "bijejo prepričevanje za vse zaposlene". Ponovil je, da bodo zdravnikom, če vlade ne bodo uspeli prepričati, predlagali, naj prekličejo soglasje za delo prek polnega delovnega časa.

Minister Marušič je po srečanju med drugim povedal, da so, če bi želeli predlog zakona o sistemu plač v javnem sektorju spremeniti, potrebna dopolnila. Ministrstvo za zdravje bo tako skupaj z ministrstvom za javno upravo za predstavnike Fidesa pripravilo memorandum vladnih stališč, nadaljnjo izmenjavo stališč pa lahko pričakujemo v sredo.

Alternativa sprememba kolektivne pogodbe?
Na vprašanje, ali je mogoče, da se odstotki znižanja plačevanja dežurstev še spremenijo, pa je Marušič odvrnil, da bi bilo to mogoče le, če bi odprli kolektivno pogodbo, kjer bi iskali reorganizacijske mehanizme za prihranek sredstev. A za to bi bilo treba pridobiti soglasje vlade.
Pahor: Verjetnost bistvenih popravkov majhna
Premier Borut Pahor pa je ob robu seje državnega zbora povedal, da je zakon že vložen, zato je verjetnost, da bi vnesli bistvene popravke, majhna. Sam se je sicer s sindikatom Fides pripravljen pogajati toliko časa, dokler ne bo tudi sindikat pripravljen poslušati argumente vlade in jih upoštevati pri neki, morda kompromisni rešitvi.

Zdravstveno osebje, tako Pahor, tudi ne more posebej izstopati iz plačnega sistema v javnem sektorju.

Pahor in Fides brez dogovora