Kljub manjkajočemu dovoljenju za delo je Šehić operiral že tri otroke. Mishaly je v UKC-ju brez tega dovoljenja operiral več let. Foto: MMC RTV SLO
Kljub manjkajočemu dovoljenju za delo je Šehić operiral že tri otroke. Mishaly je v UKC-ju brez tega dovoljenja operiral več let. Foto: MMC RTV SLO
Kirurg brez licence za delo

Starši dveh otrok s prirojenimi srčnimi napakami so zato, ker naj srbski kirurg Igor Šehić ne bi imel licence, zavrnili operacijo. Na to, da Šehić nima licence, so javnost opozorili v društvu Veliki srček. Mark Žitnik iz društva je pojasnil, da so "pozvali starše, naj preverijo, ali ima gospod licenco, naj pogledajo, kakšne dokumente podpisujejo".

Beograjski kirurg res še nima dovoljenja za delo pri nas, kar pa ne pomeni, da ne zna operirati prirojenih srčnih napak, opozarja vodja Pediatrične klinike, Rajko Kenda: "Tukaj ne gre za dodatno izobraževanje, gre za administrativen dokument, ki mu omogoča operiranje v tej državi. Tega v tem trenutku nima."

Šehić je vlogo za dovoljenje za delo v Sloveniji, državi članici Evropske unije, že oddal. Za zdaj tako opravlja le demonstracijske oziroma predstavitvene operacije. "To je to, kar se po svetu dogaja, kadar kirurgi prihajajo v tuje centre pokazat svojo veščino, svoje metode," pojasnjuje Kenda. Tudi izraelski kirurg David Mishaly je več let v Sloveniji operiral brez delovnega dovoljenja.

Šehić se je sicer zdaj vrnil v Beograd, v Ljubljano pa bo prišel, ko ga bodo potrebovali. Strokovni direktor Sergej Hojker pojasnjuje, da za zdaj z njim še niso sklenili nobene pogodbe: "To je stvar dogovora."

V kliničnem centru zagotavljajo, da bo program operacij prirojenih srčnih napak pri otrocih izpeljan v Sloveniji, tudi če kirurg Šehić zaradi nezaupanja staršev ne bo več želel operirati pri nas. Pravijo namreč, da sodelovanja z Mishalyjem niso prekinili in da bo prišel v Ljubljano že prihodnji mesec. Sklenjen pa imajo tudi dogovor z münchenskim kirurgom o občasnem sodelovanju pri srčnih operacijah pri nas.

Kirurg brez licence za delo