Ana Lina Vodušek. Foto: BoBo/Igor Kupljenik
Ana Lina Vodušek. Foto: BoBo/Igor Kupljenik

Predstavnica Fidesa Ana Lina Vodušek je v nedeljo popoldne še enkrat predstavila pogled sindikata. Stavka bo, stavke si ne želijo, ker je skrajni ukrep, je pa zanjo odgovorna vlada, ker ni uresničila svojih podpisanih in na vladi potrjenih dogovorov. Vlada se v pogajanjih zgolj spreneveda in ne naslavlja glavne zahteve, ki je "vzpostavitev zdravstvenega sistema za vse". V interesu vseh prebivalcev Slovenije je, da se odhodi zaposlenih iz javnega zdravstvenega sistema ustavijo, ustavna dolžnost države pa je, da poskrbi, da zdravstveni delavci lahko delajo v ustreznih in varnih delovnih pogojih. Vlada tega ne počne, je zatrdila predstavnica Fidesa.

Poudarila je, da bodo stavkali do preklica. Stavka bo potekala v skladu z zakonsko določenim minimalnim delovnim procesom.

Zakonodaja določa, da je v času stavke zdravnik dolžan izvajati storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali v smrt.

Za obveščanje bolnikov je zadolžen delodajalec. Ta mora tudi poskrbeti, da bodo obvestila o poteku stavke postavljena na vidna mesta. Stavke se lahko kadar koli udeleži vsak zdravnik in zobozdravnik, o tem se mu ni treba vnaprej izrekati. Fides zato tudi ne ve, koliko ljudi bo stavkalo, je pa prepričan, da jih bo mnogo. Predstavnica Fidesa je sodržavljane prosila za razumevanje in podporo, prav tako preostale zaposlene v zdravstvu.

Koliko bodo stavko občutili pacienti

Vodje zdravstvenih ustanov zagotavljajo, da pacienti stavke ne bodo občutili, je poročal Radio Slovenija. Iz Zdravstvenega doma Ljubljana sporočajo, da je med zadnjo opozorilno stavko večina ambulant delala normalno. Kako bo jutri? Direktorica Antonija Poplas Susič je povedala: "Večjega odstopanja od načrtovanih pregledov ne pričakujemo. Tisti, ki potrebujejo zdravniško oskrbo, bodo zagotovo vsi pregledani. Pa tudi za preostale ni skrbeti. Če bi slučajno dobili kakšen nov termin, bo varen."

Stavka v ponedeljek verjetno ne bo stekla v polnem obsegu, kar je tudi normalno. Še enkrat: ne stavkamo proti ljudem, ne stavkamo proti bolnikom, stavkamo proti oblasti. Ampak stavka se bo nadaljevala in se verjetno zaostrovala iz dneva v dan.

Borislav Vrbanec, vodja sindikata Fides v Splošni bolnišnici Murska Sobota.

Delo bo organizirano tako, da bo zagotovljena čim manj motena oskrba bolnikov, saj se zavedamo, da smo javni zdravstveni zavod – o odpovedi terminov pregledov in operativnih posegov ter novih terminih bodo pacienti pravočasno obveščeni – pa je zagotovil vršilec dolžnosti generalnega direktorja UKC-ja Maribor Vojko Flis. "Za paciente smo devetega poskušali poskrbeti dobro, mislim, da bomo zanje poskrbeli enako dobro tudi 15., ne glede na to, kakšna so pravila ali protokoli stavke. Na jutranjih sestankih to predstojniki oddelkov zelo dobro razumejo."

Tudi iz UKC-ja Ljubljana sporočajo, da so bili vsi pacienti, ki jim bodo pregledi odpadli, o tem obveščeni.

Osnovni razlog za stavko so plače. Sindikat želi, da bi bil njihov plačni sistem ločen in neodvisen od splošnega sistema plač v javnem sektorju. Poleg tega pričakujejo sprejetje dveh aneksov, v katerih bi določili karierno pot zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij.

Vlada poziva Fides k ustavitvi stavkovnih dejavnosti

Vlada je pozvala Fides, naj zaustavi stavkovne dejavnosti ter nadaljuje dejavnosti za iskanje kompromisa na pogajanjih skupaj z vladno pogajalsko stranjo. Ob tem so na ministrstvu za zdravje poudarili, da vlada spoštuje podpisane zaveze iz stavkovnega sporazuma. "Vlada z začetkom ločenih pogajanj s sindikatom Fides spoštuje podpisane zaveze iz stavkovnega sporazuma, podpisanega januarja 2023. Naša osrednja skrb so pacienti, saj si želimo, da pridejo do zdravnika, ko ga potrebujejo," so sporočili z ministrstva za zdravje.

To je stara zahteva, ki pomeni izstop iz enotnega plačnega sistema. S tem imam težave oziroma smo v sindikatu proti temu. Menimo, da tako ni mogoče postaviti nikakršnega plačnega sistema, ampak zgolj neko zunajsistemsko za določen zelo ozek krog ljudi.

Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič o zahtevi Fidesa po ločenem zdravstvenem stebru

Kot so dodali, odločitev Fidesa, da stavko nadaljuje, toliko težje razumejo, saj je vladna pogajalska skupina naredila vse, da bi jo preprečila. "Do Fidesa smo pristopili z zelo konstruktivnim in razumnim predlogom za rešitev stavkovnih zahtev," zagotavljajo na ministrstvu.

Fidesu so, kot so zapisali, ponudili podpis stavkovnega sporazuma, ki ponuja realne rešitve v okviru enotnega plačnega sistema in ne ruši dogovora, saj bi višanje plač samo eni plačni skupini v plačni sistem vneslo dodatna nesorazmerja, tudi znotraj poklicne skupine zdravnikov.

"Ponovno pozivamo sindikat Fides, naj zaustavi stavkovne dejavnosti ter nadaljuje dejavnosti za iskanje kompromisa na pogajanjih skupaj z vladno pogajalsko stranjo. V pogajalskem procesu moramo v ospredje postaviti ljudi," so sklenili.

Tista med sestra, ki 24 ur bedi na negovalnem oddelku, zasluži dva razreda manj, kot je minimalna plača. To bi bil razlog za stavko, to pa res.

Monika Ažman, predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije

Pogajanja med vladno stranjo in Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki je v torek opozorilno stavkal, so se začela v sredo. Sindikat je vse od takrat poudarjal, da od vlade pričakuje protipredlog aneksov h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike. V Fidesu namreč s svojimi predlogi aneksov med drugim predlagajo odpravo plačnih nesorazmerij med starejšimi in mlajšimi zdravniki.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je začetek stavke napovedal za ponedeljek ob 7. uri, trajala pa bo do preklica ali sklenitve sporazuma. Fides, ki med drugim zahteva dvig plač za starejše zdravnike, se bo sicer z vlado znova sešel v ponedeljek ob 12. uri.

V ponedeljek stavka zdravnikov in zobozdravnikov
Začela se bo stavka zdravnikov