Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vladni predlog vsebuje sporazum o rešitvi stavkovnih zadev,"s katerim celovito odgovarja na stavkovne zahteve sindikata Fides," je sporočila vladna stran. Sindikat je tako po navedbah ministrstva za javno upravo predlagal, da se današnja pogajanja preložijo, saj potrebujejo čas za proučitev vladnega predloga. Pogajanja bi se sicer morala začeti ob 12. uri.

Na ministrstvu so poudarili, da je cilj vlade, da pride do dogovora, ki bo sprejemljiv za obe pogajalski strani, za javnofinančno stanje države ter v dobro bolnikov. Menijo, da je stavka 15. januarja nepotrebna, saj da se je vlada ustrezno odzvala na podpisano zavezo, da se bo pogajala ločeno, kot izhaja iz podpisanega stavkovnega sporazuma januarja 2023.

"Prepričani smo, da se tudi sindikalna stran zaveda, da se v primeru stavke daljšajo tudi čakalne dobe, zdravstveni sistem pa je še manj dostopen ljudem. In to moramo postaviti v ospredje, ko se pogajamo," so še navedli na ministrstvu.

Fides bo do sobote pripravil svoj protipredlog

Iz Fidesa so sporočili, da vladno besedilo predloga sporazuma trenutno proučujejo in se bodo do njega uradno opredelili do sobote, do konca dneva. Do takrat bodo pripravili tudi svoj protipredlog glede vladnega predloga sporazuma o reševanju stavkovnih zahtev. "Vladna stran je napovedala, da bo naš protipredlog preučila do nedelje, 14. 1. 2024. Z vladno stranjo smo se zato dogovorili, da nadaljujemo pogajanja takoj v ponedeljek, 15. 1. 2024, ob 12. uri," so sporočili.

"Vladni predlog za preklic stavke oz. njeno začasno prestavitev smo zavrnili, saj že po prvem pregledu predloga sporazuma ne vidimo zadostnega približevanja rešitvi stavkovnih zahtev," so še dodali.

Pogajanja med vladno stranjo in Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki je v torek opozorilno stavkal, so se začela v sredo. Sindikat je vse od takrat poudarjal, da od vlade pričakuje protipredlog aneksov h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike. V Fidesu namreč s svojimi predlogi aneksov med drugim predlagajo odpravo plačnih nesorazmerij med starejšimi in mlajšimi zdravniki.