18. redna seja preiskovalne komisije o otroški srčni kirurgiji. Foto: DZ/Matija Sušnik
18. redna seja preiskovalne komisije o otroški srčni kirurgiji. Foto: DZ/Matija Sušnik

Pred parlamentarno preiskovalno komisijo o nabavah medicinske opreme sta pričali nekdanja vodja bolnišnične lekarne v šempetrski bolnišnici Marjetka Štefančič in njena hči Jana Štefančič, ki jo je leta 2015 po upokojitvi nasledila na tem mestu.

Marjetka Štefančič: Nadzor ni upošteval vseh dokazov

Marjetka Štefančič je preiskovalni komisiji pojasnila način naročanja zdravil in medicinskih pripomočkov v njihovi bolnišnici, ki je za to imela celovit in transparenten informacijski sistem, s katerim je bil pri izboru dobavitelja izključno merilo najnižja cena.

Sorodna novica Nekdanja vodja lekarne v novogoriški bolnišnici je več let svetovala dobavitelju preplačanih umetnih kolkov

Na očitke upravnega nadzora, ki ga je opravilo ministrstvo za zdravje, da naj bi bila kot vodja lekarne ključna oseba pri izbiri najboljšega ponudnika, je odvrnila, da ni imela nobenega vpliva na to, kdo bo izbran na razpisu, niti kaj bo zdravnik naročil. "Vpliv sem imela le na to, da so bile zaloge minimalne in odpisa ni bilo, predvsem pa, da je bolnik dobil zdravilo v trenutku, ko ga je potreboval," je dejala.

Kar nekajkrat je na vprašanja predsednice preiskovalne komisije Karmen Furman v zvezi z vsebino ugotovitev upravnega nadzora odgovorila, da ta ni sledil vsem listinskim dokazom, a se na njihova opozorila pristojni niso odzvali.

Glede vloge podjetja Primsell, ki se je edini prijavljal na njihove razpise za dobavo kolčnih protez, je dejala, da njena vloga pri tem ni bila pomembna. Je pa potrdila, da je s podjetjem v preteklosti pogodbeno sodelovala na področju kakovosti kondomov, kar je vedelo tudi ministrstvo za zdravje, a se ji to ni zdelo nasprotje interesov.

Predsednica komisije Karmen Furman (SDS). Foto: DZ/Matija Sušnik
Predsednica komisije Karmen Furman (SDS). Foto: DZ/Matija Sušnik

Dotaknila se je tudi sodelovanja s podjetjem GoPharm, ki ga vodi druga od njenih hčera Tadeja Štefančič. Spomnila je, da se je do tega opredelila tudi državna revizijska komisija, ki je leta 2007, po pritožbi enega od ponudnikov ugotovila, da nima nobenega vpliva na izbiro ponudnika.

Kot je dodala, so v bolnišnici vsi vedeli za sorodstveno razmerje, saj je o tem že leta 2005 obvestila pravnico, ni pa imela konkretnega odgovora na to, zakaj je GoPharm v njihovi bolnišnici vsa leta dosegal neprimerljivo večji delež poslov kot v preostalih slovenskih bolnišnicah.

Jana Štefančič: Zaradi anonimk in obtožb sem skrbela le za strokovni del

Jana Štefančič je povedala, da v bolnišnici kot farmacevtka dela od leta 2005, po materini upokojitvi pa je bila nekaj časa vršilka dolžnosti vodje lekarne. Kot je zatrdila, si tega ni želela, ni se prijavila niti na razpis, a ker je imela edina vse pogoje za specializacijo in se na razpis ni prijavil nihče, je sprejela začasno vodenje.

Sorodna novica Ovadba zaradi preplačanih kolčnih protez

Dodala je, da je prav zaradi vseh anonimk in medijskih obtožb na račun njene družine takrat skrbela le za strokovni del, v nasprotnem bi bila pripravljena tudi oditi iz bolnišnice, saj pri naročilih ni želela sodelovati. Takoj ko je kolegica končala specializacijo, je prosila za razrešitev s tega položaja, je še dodala.

Pred letom 2015 je sicer sodelovala v desetih od skupaj 156 javnih naročilih, ki so jih pregledali v sklopu upravnega nadzora, a pri nobenem od teh ni sodeloval GoPharm. Vodstvo bolnišnice naj bi pazilo, da zaradi konflikta interesov ni sodelovala pri razpisih, kjer so predvidevali, da se bo prijavilo to podjetje.

O ugotovitvi upravnega nadzora, da bi kot vršilka dolžnosti vseeno lahko imela prevladujoč vpliv pri izboru ponudnikov, je dejala, da njihove pripombe na ugotovitve niso bile mogoče, prav tako poročilo ni upoštevalo odzivnega poročila bolnišnice.

Pri tem ni želela ugibati, kaj bi lahko bilo v ozadju in ali je pri pripravi poročila morda šlo tudi za kakšno ponarejanje listin. Menila pa je, da so bile v njem določene nepravilnosti, kdo je bil za tem, pa ne želi ugibati. Morda je več o tem povedala v za javnost zaprtem delu seje.

Lozar: To je vprašanje za direktorje, ki so stanje dopuščali

V nadaljevanju seje je pred komisijo stopil še Stojan Lozar, ki je bil do upokojitve zaposlen kot vodja financ v bolnišnici, večkrat tudi član in predsednik razpisnih komisij pri javni naročilih.

Glede negativnega poslovanja bolnišnice v tistih letih je dejal, da so imeli težave, a da niso bili tako odločilni stroški materiala kot stroški dela v povezavi z realizacijo programa, saj so prihodki naraščali počasneje.

Dejal je, da je na področju nabave opažal bolj težave kot nepravilnosti, zato je večkrat opozarjal nadrejene, da nimajo standardiziranih materialov, zaradi česar niso imeli enotne nabavne politike.

O ugotovitvah upravnega nadzora je dejal, da je bila "sila neprijetna situacija", ker je za nabavo skrbela vodja lekarne, za katero se je izkazalo, da je v sorodu z direktorico enega od dobaviteljev. To je bilo po njegovem javno znano, a je predvsem vprašanje za direktorje bolnišnice, ki so vsi po vrsti to dopuščali.

Video: Poročilo TV Slovenija o tej zgodbi, nastalo leta 2017

Kakšna je bila vloga lekarnarice pri prodaji kolkov?