Na konzularnem sektorju dnevno prejmejo več kot 50 in manj kot 80 vprašanj, ki se posredno ali neposredno nanašajo na možnosti potovanja ali bivanja v tujini. Foto: TV SLO, zajem zaslona
Na konzularnem sektorju dnevno prejmejo več kot 50 in manj kot 80 vprašanj, ki se posredno ali neposredno nanašajo na možnosti potovanja ali bivanja v tujini. Foto: TV SLO, zajem zaslona

Šter je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 povedal: "Naše veleposlaništvo v Kairu je od tanzanijskih oblasti prejelo obvestilo o tem, da je pred dnevi tam umrl slovenski državljan. Bil je v tem delu sveta na turističnem potovanju. Smrt je nastopila po nekaj tednih hospitalizacije v tej državi. Obvestilo o smrti je prišlo iz tistega dela države, ki je sicer zelo popularno in eksponirano v turistični ponudbi, to je otok Zanzibar. Naši kolegi v Kairu so opozorili na to, da se včasih v kakšnih posameznih informacijah ta del sveta promovira kot otok, ki ima samo rajske plaže in kamor virus in bolezen ne sežeta. Izkazalo se je, da je ta realnost zlasti v promocijskih sporočilih tamkajšnjih oblasti ali pa tistih, ki na takšen način služijo."

Tudi na podlagi včerajšnje razprave na vrhu EU-ja je eden od zaključkov ta, da bodo države odločno omejile nenujna potovanja. Naše stališče pri tem je za marsikoga že dolgočasno, ampak še vedno odsvetujemo nenujna potovanja. Pri tem je nujnost vezana na kakšen razlog, ki zares prevlada in nam je v vitalnem interesu. Nujnost ni to, da smo morda vplačali kakšen turistični vavčer in nam zdaj sporočajo, da nam bo to propadlo.

Andrej Šter

Vsem tistim, ki se vseeno odločijo za potovanje, ki jim ga, kot je povedal Šter, v Sloveniji nihče ne more preprečiti ali prepovedati, saj po njegovih besedah ni oblasti, ki bi kogar koli lahko zadrževale s prepovedjo potovanja, pa priporoča: "Imejmo razum in pogum, da bomo tisto pot, ki jo nameravamo opraviti, opravili upoštevaje vse previdnostne ukrepe. In da bomo po vrnitvi, ki bo opravljena morda s kakšnega bližnjega letališča, ampak bo od daleč treba pripotovati nazaj, omogočili službam, ki se ukvarjajo z našim osebnim in splošnim narodnim zdravjem, da jim bo uspelo to vključiti v zaščitne dejavnosti, ki bodo preprečile vdor kakšnega od nevarnejših oblik tega virusa med nas. S tem bomo najbolj pripomogli k normalizaciji stanja, ki nam bo omogočilo, da bomo lahko čim prej normalno potovali."

Andrej Šter je na novinarski konferenci na vprašanja glede smrti slovenskega državljana na Zanzibarju odgovoril tako.

Lahko poveste kaj več o tej smrti.
Smrt je nastopila sredi tega tedna, mislim, da okoli 20. Razlog smrti, ki je naveden na dokumentih, je ostal v tako splošni obliki, da se nanj ne moremo sklicevati.

Ali je ta oseba šla tja v samoizvedbi ali s kakršno agencijo?
Po naših informacijah je šlo za individualno potovanje. Informacije o tem so prenesle tako tanzanijske oblasti kot tudi svojci, ki so to vse potem urejali. Z njimi smo v stiku in glede tega nimamo pomislekov.

Ali ste bili v stiku s svojci umrlega, kakšne informacije s te strani?
Kot rečeno, naše veleposlaništvo je bilo v stiku s svojci pokojnega, tudi naše ministrstvo je posredovalo informacije, kot je bilo mogoče, zato da so se postopki po obvestilu o smrti odvili čim lažje in čim manj boleče za svojce.

Rekli ste, da je vsa dokumentacija tako široko zastavljena oziroma nedoročena. Kaj bi lahko iz tega sklepali, kako si lahko to razlagamo?
Jaz si razlagam na način, da kakšnih posebnih, specifičnih ugotovitev službe, ki je ugotavljala vzrok smrti, ni navedenih prav zato, da lahko ostane ta primer kot eden od mnogih in se dalje ne ugotavlja konkretnosti.

Odsvetovane so nenujne poti v tujino