Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V Veliki Britaniji je v zadnjih tednih umrlo devet otrok po okužbi s streptokokom A, pri več kot 440 pa so potrdili prisotnost tega streptokoka, kar je po poročanju časopisa The Guardian primerljivo s sezono v letih 2017/18, a se okužbe letos pojavljajo v zgodnejšem zimskem času.

Da so streptokokne okužbe trenutno v porastu, so nam potrdili v Zdravstvenem domu Ljubljana. "Diagnosticiramo več streptokoknih vnetij žrela – angin – in škrlatinke," je povedala vodja Zdravstvenega varstva predšolskih otrok in mladine ZDL-ja enote Center Tatjana Grmek Martinjaš.

Beta hemolitični streptokok skupine A namreč povzroča angino, škrlatinko, okužbe kože, šen. "Vse streptokokne angine in škrlatinke še vedno lahko pozdravimo s penicilinom, torej najosnovnejšim antibiotikom, ki ga poznamo najdlje časa, ker do zdaj še ni bilo opisane odpornosti tega streptokoka proti penicilinu," je pojasnila Tina Plankar Srovin s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Ljubljana.

Če ima otrok visoko temperaturo, ga boli žrelo in ima povečane bezgavke, gre k zdravniku, kjer se opravi test za streptokokno okužbo in potrditev angine. Enako velja, če ima otrok škrlatinko, kjer so simptomi enaki, le da ima na koži še izpuščaj. Foto: Pixabay
Če ima otrok visoko temperaturo, ga boli žrelo in ima povečane bezgavke, gre k zdravniku, kjer se opravi test za streptokokno okužbo in potrditev angine. Enako velja, če ima otrok škrlatinko, kjer so simptomi enaki, le da ima na koži še izpuščaj. Foto: Pixabay

Streptokokne okužbe pa so lahko zelo hude, če preidejo zunaj običajnih lokalizacij okužbe in o večjem številu teh invazivnih okužb poročajo iz Velike Britanije. To pomeni, da bakterija ne ostane le na primer v mandljih ali na površini kože, ampak se razširi v kri in povzroči sepso ali v pljuča ter povzroči pljučnico ali zaide v centralno živčevje in povzroči meningitis. Ta bakterija izloča tudi toksine, ki lahko povzročijo sindrom toksičnega šoka.

Vdor bakterije v kri se lahko zgodi, če je otrok že prej preboleval kakšne okužbe in ima oslabljen imunski sistem.

V Angliji v zadnjih letih manj zdravljenj streptokokne angine z antibiotiki

V Veliki Britaniji še ne vedo, zakaj imajo več invazivnih okužb. "Predvidevajo, da zato, ker po času epidemije prihaja do več druženj in se streptokok lažje prenaša med otroki. Ker je več okužb, je tudi več invazivnih okužb. Ni nobenih poročil o tem, da bi se bakterija spremenila ali da bi bila odporna proti antibiotikom," je poudarila pediatrinja Plankar Srovin.

So pa imeli v Angliji po njenih besedah v zadnjih letih priporočila, da se streptokokna angina ne zdravi več z antibiotiki. "Zato je ob povečanem številu okužb, ki so nezdravljene, mogoče tudi, da pride do invazivne bolezni. Takrat je večja možnost tudi za smrtni izid," je dodala.

Boleče žrelo, povečane bezgavke, ni dihalnih težav

Kakšni so torej simptomi, zaradi katerih je treba oditi na pregled k zdravniku? Pri otrocih, pa tudi seveda pri odraslih, je treba biti pozoren na povišano temperaturo, predvsem pa na bolečine v žrelu, otečene bezgavke na vratu ter da ob tem ni nobenega izcedka iz nosu ali kašlja. Pediatri in družinski zdravniki opravijo bris žrela in test na prisotnost okužbe, in če je ta potrjena ter so podane tudi indikacije za angino ali škrlatinko, predpišejo antibiotik, običajno ospen.

"Streptococcus pyogenes je sicer lahko normalno prisoten v žrelu, v zdajšnjem obdobju tudi pri 25 odstotkih otrok. Če otrok kašlja in kiha, ni nujno, da ima streptokokno okužbo, čeprav je ta bakterija prisotna v žrelu," ob tem še pojasni Tina Plankar Srovin. Lahko v tem primeru preboleva tudi virusno okužbo, takrat pa antibiotik ni potreben, saj lahko otrok normalno živi s to bakterijo v žrelu, ki nato v nekaj mesecih izgine.

Simptomi streptokokne angine so povišana temperatura, boleče žrelo, povečane bezgavke na vratu, odsotnost drugih respiratornih znakov, kot so kašelj, prehladni znaki.

Tina Plankar Srovin

Prenaša se kapljično in prek okuženih površin

Bakterija se prenaša kapljično. Otroci se lahko na primer dotaknejo svoje sline, ust, nosu, nato to prenesejo na površino in z dotiki se lahko prenese na drugega človeka.

Po besedah pediatrinje najpogosteje za anginami in škrlatinkami zbolevajo otroci, stari od 3 do 15 let, zato je tudi več zapletov v tej populaciji. Odrasli imajo angino redkeje, seveda pa se lahko zapleti pojavijo tudi pri starejših.

Ker je trenutno med otroki več primerov ugotovljenih streptokoknih angin in škrlatinke, se posledično na ljubljanski infekcijski kliniki zdravi več otrok zaradi bolezni bezgavk, ki potrebujejo intravensko zdravljenje. "Spomladi smo imeli dva otroka, ki sta imela to bakterijo v krvi in v kosteh. Vsako leto imamo kakšnega otroka, ki ima hudo okužbo ob noricah. V zadnjih mesecih smo imeli tudi pljučnice z izlivom," našteje Tina Plankar Srovin. Smrtnih primerov ni bilo.

Za preprečevanje prenosov teh okužb veljajo enaka priporočila kot za vse druge bolezni – ostanite doma, če imate povišano temperaturo ali druge znake bolezni.