Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Za preverjanje varnosti e-cigaret bi potrebovali različne študije, ki večinoma trajajo do 10 let in morajo vključiti najmanj 200 ljudi. Študija ne bi bila sprejemljiva tudi z etičnega vidika, saj bi skupina udeležencev morala uživati nikotin, ki je dokazano zasvajajoč.

Zdravnica Mihaela Zidarn s klinike Golnik je v pogovoru z mediji o noveli zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov povedala, da je težav pri ugotavljanju škodljivosti novih tobačnih izdelkov več. Študij ni mogoče izvesti zaradi hkratne uporabe več različnih tobačnih izdelkov, hitrega pojavljanja novih izdelkov in spreminjajočih se tehnologij.

Proizvajalci tobačnih izdelkov ob tem navajajo pomanjkljive informacije o sestavinah tobačnih izdelkov, kronično toksičnost pa je mogoče oceniti šele po več desetletjih opazovanja. Zidarn je opozorila, da so po razvoju industrijske proizvodnje cigaret znanstveniki potrebovali 20 let, da so ugotovili povezanost pljučnega raka s kajenjem.

E-cigarete škodijo zdravju

Kajenje elektronskih cigaret in ogrevanih tobačnih izdelkov povzroča bolezni pljuč, pljučnega raka in kardiovaskularne bolezni, je pojasnila zdravnica Katja Adamič s klinike Golnik. "Za elektronske cigarete je najprej veljalo, da so lahko varna alternativa kajenju, vendar vemo, da to ni res," je opozorila in dodala, da so v ZDA v strokovnih člankih objavili že okoli 60 smrti zaradi e-cigaret.

Dodala je, da imajo poškodbe pljuč zaradi kajenja elektronskih cigaret nespecifično klinično sliko, za katero je značilna kombinacija simptomov dihal (bolečina v prsih, kašelj), prebavil (bruhanje, bolečina v trebuhu, napenjanje, diareja) in splošnih simptomov (utrujenost, vročina in bolečine v mišicah).

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) odsvetuje uporabo elektronskih cigaret. Foto: Pixabay
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) odsvetuje uporabo elektronskih cigaret. Foto: Pixabay

To ni pripomoček za opuščanje kajenja

Vodja sektorja za krepitev zdravja in preprečevanje odvisnosti na ministrstvu za zdravje Vesna Marinko je poudarila, da bi elektronske cigarete za priznanje, da so pripomoček za opuščanje kajenje, potrebovale registracijo pri javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke. Za registracijo bi morale izpolniti stroga znanstvena in varnostna merila ter merila učinkovitosti.

"Poleg tega podatki kažejo, da večina uporabnikov elektronskih cigaret istočasno kadi tudi navadne cigarete," je povedala. Dodala je, da na ministrstvu priporočajo kadilcem, ki želijo opustiti kajenje, naj uporabljajo preizkušene in varne izdelke, ki so na voljo v lekarnah ali jih predpišejo zdravniki.

Novela zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov predvideva tudi omejitev arom v elektronskih cigaretah in ogrevanih tobačnih izdelkih, dovoljene bodo le tobačne arome. "Arome zmanjšajo zaznavanje škodljivosti in povečujejo pripravljenost poskusiti izdelek," je povedala Marinko. Ob tem naredijo izdelek prijetnejši za uporabo in vdihavanje, kar lahko olajša začetek kajenja in spodbudi nadaljevanje uporabe elektronskih ter tudi drugih tobačnih izdelkov, je opozorila.

Škodljive arome

O škodljivosti arom je spregovorila tudi zdravnica Helena Koprivnikar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki je povedala, da je prisotnost arom v tekočinah skrb vzbujajoča, saj škodljive posledice za zdravje in varnost niso ustrezno raziskane. "Če jih lahko zaužijemo prek prebavnega sistema, nikakor ne pomeni, da so varne pri vdihavanju," je poudarila.

Na ministrstvu so v javni razpravi, ki poteka do 30. marca, prejeli 70 odzivov na novelo, od tega 52 odzivov novelo podpira, mnoge organizacije pa so predlagale še strožje ukrepe, je še povedala Marinko.

Predlog novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov prepoveduje tudi kadilnice v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih in na embalažo ogrevanih tobačnih izdelkov uvaja splošna, informativna in sestavljena zdravstvena opozorila, kot to velja za druge tobačne izdelke za kajenje. Novela ob tem izenačuje obravnavo elektronskih cigaret in tekočin oz. polnil z nikotinom in brez nikotina.