Svet UKC-ja Ljubljana je Boštjana Poklukarja izbral za novega direktorja zavoda. Foto: BoBo
Svet UKC-ja Ljubljana je Boštjana Poklukarja izbral za novega direktorja zavoda. Foto: BoBo

"To, da je bil na mesto generalnega direktorja izbran kandidat, ki se je izkazal s svojimi rezultati in dosedanjim dobrim strokovnim in vodstvenim delom, ne pa nekdo, ki je politično všečen in ima povezave s politiko, kot se vse prepogosto dogaja pri imenovanjih direktorjev javnih zavodov, je s političnega vidika pozitiven znak za zdravstveni sistem," so ocenili v Zdravniški zbornici Slovenije.

Ob tem so poudarili, da tudi številne mednarodne študije potrjujejo, da so med najuspešnejšimi pri vodenju zdravstvenih ustanov prav zdravniki. Med drugim se v zavodih, ki jih vodijo zdravniki, izboljšajo kakovost oskrbe, upravljanje virov, družbena odgovornost, poveča se zadovoljstvo zaposlenih, zmanjšata fluktuacija in izgorelost ter izboljša informatizacija procesov. Direktorji, ki imajo medicinsko izobrazbo, pri zaposlenih veljajo za vrednejše zaupanja, njihovo klinično znanje pa pripomore k boljšemu odločanju, so ugotovitve študije povzeli v zbornici.

Vse to je Poklukarju po oceni zbornice v veliki meri uspelo udejanjiti že v bolnišnici na Jesenicah, ki jo je vodil preteklih pet let. V zdravniški zbornici so pozdravili, da je bil prav on izbran za novega generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana, in upajo, da bo prejel tudi soglasje ministra.

Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je Poklukarja za novega prvega moža največje slovenske bolnišnice izbral po četrtkovih razgovorih s kandidati. Če bo dobil soglasje ministra za zdravje, bo štiriletni mandat nastopil 1. avgusta. Pričakovati je, da bo minister Aleš Šabeder soglasje k imenovanju dal na začetku prihodnjega tedna.

Z izborom sveta UKC-ja zadovoljen tudi sindikat

Imenovanje Janeza Poklukarja za generalnega direktorja podpirajo tudi člani sindikata zdravnikov Fides v ljubljanskem kliničnem centru. Med drugim so zadovoljni, da prihaja iz zdravniških vrst, je dejal predsednik enote Fidesa v UKC-ju Milenko Stanković. Po njegovi oceni Poklukarja čakajo številni izzivi, med njimi reorganizacija procesov dela.

Poklukar kot zdravnik zagotovo dobro pozna razmere in način dela v zdravstvu, je ocenil Stanković. "Poznamo tudi njegov pozitiven odnos do zaposlenih, ne samo do zdravnikov in sester, ampak tudi do drugega osebja, kar je za nas spodbudno," je dejal.

Z novim vodstvom si v sindikatu želijo korektnega in konstruktivnega sodelovanja. Kot je poudaril Stanković, so vedno za argumentirane pogovore, prav tako pa želijo, da se dogovorjene stvari tudi izpeljejo. "Če bo znal prisluhniti, bi se znale stvari razvijati v pozitivni smeri," je ocenil.

Delaven, resen in priljubljen

"Odkar se ukvarjam z izzivi javnega zdravstva, je predlagani kandidat oseba, ki je name pustila enega od najbolj pozitivnih vtisov. Je delaven, resen, imaš občutek, da je pošten, zna pristopiti do ljudi," je Poklukarja pozitivno ocenil tudi predsednik odbora DZ-ja za zdravstvo Franc Trček.

Na vprašanje, ali meni, da bo Poklukarju dobre prakse z Jesenic uspelo prenesti v prestolnico, je Trček dejal, da je en človek premalo in da potrebuje ekipo. V največji meri pa bo to po njegovih besedah odvisno od zakonodajne in izvršne veje oblasti, resornega ministrstva in dejavnejšega vsebinsko-analitičnega dela Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenje, prav tako pa tudi od resnosti stanovskih organizacij in sindikatov.

Priznani srčni kirurg Klokočovnik upa, da bosta s Poklukarjem našla skupni jezik in se dogovorila za nadaljnje sodelovanje. Foto: BoBo
Priznani srčni kirurg Klokočovnik upa, da bosta s Poklukarjem našla skupni jezik in se dogovorila za nadaljnje sodelovanje. Foto: BoBo

Da novi prvi mož največje bolnišnice prihaja iz zdravniških vrst, kot pozitivno ocenjuje tudi Tomislav Klokočovnik. Predstojnik oddelka za kirurgijo srca in ožilja ter priznani srčni kirurg upa, da mu bo po imenovanju novega generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana z Janezom Poklukarjem uspelo najti skupen jezik in se dogovoriti za nadaljnje sodelovanje.

Klokočovnik je pred dnevi namreč napovedal sodelovanje z beograjskim Inštitutom za kardiovaskularne bolezni Dedinje. Že februarja, po kritičnem pismu nekaterih kolegov z njegovega oddelka, je napovedal, da se bo poslovil od dela v UKC-ju. Odpovedi še ni dal, do 11. avgusta pa je na dopustu. Vodstvu kliničnega centra je sicer ponudil tri možnosti sodelovanja, zdaj pa upa, da ga bo Poklukar po nastopu mandata avgusta poklical, da se poskušajo dogovoriti.

"Je mlad, ima potencial, je sposoben in priljubljen. Upam, da bo tudi tako moder, da bo videl, da brez kadrov mojega kalibra klinični center tudi ne more in da bomo našli skupno točko v dobro slovenskih bolnikov," je Klokočovnik ocenil Poklukarja.

Glede na to, da je Poklukar uspel izboljšati poslovanje jeseniške bolnišnice, je tudi po oceni kirurga Erika Breclja dober kandidat. "Upam, da je dovolj vztrajen. Kdor bo saniral klinični center Ljubljana, bo saniral slovensko zdravstvo," je zapisal Brecelj.