Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ker se bolezen mišje mrzlice pojavlja v toplih mesecih, ko glodavci postanejo dejavnejši, bo število okužb najverjetneje še naraščalo. "Večina primerov do zdaj je bila potrjena na Dolenjskem in pa južno od Ljubljane. Nekaj primerov je bilo v Prekmurju in tudi na mariborskem koncu smo že imeli dva primera," je povedal Karl Turk z NIJZ-jeve območne enote Maribor.

Mišja mrzlica je virusna bolezen, ki se na človeka prenaša z vdihavanjem izločkov glodavcev. Največ ljudi se je okužilo pri čiščenju hišnih in kletnih prostorov. "Eden od dejavnikov, ki prav gotovo vpliva, je tudi covid-19. Hiše so bile zaradi omejitev gibanja več časa zapuščene, ljudje zdaj zadeve urejajo in pride do okužbe," je pojasnil Turk. Ob tem je opozoril, da se je treba pred vstopom v tak prostor najprej prepričati, ali so kje miši oziroma njihovi iztrebki. "V tem primeru svetujemo najprej razkuževanje, po razkuževanju pa še mokro čiščenje," je dejal. Previdnost je potrebna tudi pri opravilih, kjer imamo stik z zemljo ali prahom.

In kako, zlasti v času covida, prepoznati, da gre za mišjo mrzlico, ki se pojavi kot viroza z visoko vročino? "Značilno je, da so običajno prizadete očesne veznice, ki so rdeče, in pa rdečina obraza. V drugi fazi postane prava mišja mrzlica s prizadetostjo notranjih organov, predvsem ledvic in pa z notranjimi krvavitvami," je razložil Turk.

V mariborski bolnišnici so letos že obravnavali nekaj bolnikov z mišjo mrzlico. Eden izmed njih je potreboval intenzivno zdravljenje. Cepiva proti tej bolezni ni, okrevanje pa lahko traja več tednov ali celo mesecev.

Letos za mišjo mrzlico zbolelo 76 ljudi