"Povzetki s predavanj, deljenje zapiskov, tutoriranje mlajših kolegov in podobno je nekaj, kar je nam vsakdanje, in mnogokrat kolege z drugih fakultet preseneti," so v odzivu na izjavo o "netimskih študentih" sporočili iz Zveze študentov medicine. Foto: Pixabay

Predsednica zbornice zdravstvene in babiške nege Monika Ažman je v nedavnem intervjuju za revijo Ona plus dejala: "Naše izobraževanje temelji na točkah, na medicinsko fakulteto se lahko načeloma vpišejo zgolj zlati maturanti, ki že tako celo gimnazijo vse moči usmerjajo samo v učenje, nato pa jih čaka še šest let študija, ki je usmerjen v dril, ego in mesarsko klanje. Od takšnih študentov niti ne moremo pričakovati, da bodo na koncu timski ljudje."

V Zvezi študentov medicine Slovenije so v odzivu na izjavo zapisali, da ne gre oporekati, da je študij težek, a so ob tem opozorili, da se verjetno ravno zato med njimi od nekdaj krepi timski duh in čut za medsebojno pomoč. "Povzetki s predavanj, deljenje zapiskov, tutoriranje mlajših kolegov in podobno je nekaj, kar je nam vsakdanje, in mnogokrat kolege z drugih fakultet preseneti," so navedli. Dodali so, da je med študenti medicine močno prisotno tudi prostovoljstvo in da v prostem času organizirajo številne projekte, ki so bodisi usmerjeni v izobraževanje kolegov medicincev bodisi so javnozdravstveni ali pa kulturni in športni.

"Zagotovo je marsikdo srečal medicince, ki so učili oživljati, izobraževali o varni spolnosti in duševnem zdravju, pri otrocih v vrtcih pomagali premagati strah pred zdravniki," so zapisali v zvezi študentov medicine, kjer so pojasnili, da imajo skupno v Ljubljani in Mariboru kar 35 študentskih projektov.

Sorodna novica Zdravniki zaradi izjave o "netimskih" študentih ostro nad predsednico zbornice zdravstvene nege

Posebej so poudarili tudi, da so izjemno ponosni na sodelovanje s kolegi, lahko bi rekli tudi prijatelji, iz sekcije študentov zdravstvene nege in babištva. Ob tem so spomnili, da so med epidemijo covida 19 stopili skupaj in pod sloganom Skupaj zmoremo organizirali odprave v domove starejših občanov, kjer je primanjkovalo kadra.

Prav tako z njimi med drugim vsako leto sodelujejo pri akciji Slovenija oživlja in 16. oktobra na svetovni dan oživljanja po celotni državi prirejajo prikaze temeljnih postopkov oživljanja. Na koncu pa so omenili še skupno sodelovanje na humanitarnih medicinskih odpravah.

Na izjavo Ažman se je pisno odzval tudi Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, je medijem povedal predsednik sindikata Damjan Polh. Po njegovem mnenju iskreno opravičilo ne bo dovolj. Monika Ažman je namreč predstavnica zdravstva v državnem svetu, zato njena izjava zahteva odgovornost, je poudaril. Podobna pričakovanja so v soboto izrazili tudi v Zdravniški zbornici Slovenije.