Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

"Naše izobraževanje temelji na točkah, na medicinsko fakulteto se lahko načeloma vpišejo zgolj zlati maturanti, ki že tako celo gimnazijo vse moči usmerjajo samo v učenje, nato pa jih čaka še šest let študija, ki je usmerjen v dril, ego in mesarsko klanje. Od takšnih študentov niti ne moremo pričakovati, da bodo na koncu timski ljudje," je predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije Monika Ažman dejala v nedavnem intervjuju za revijo Ona plus.

Te besede so med zaposlenim v zdravstvu povzročile nemalo žalosti in ogorčenja, je v odzivu zapisala predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović. Kot je poudarila, so jih študenti opozorili, da se odlično sodelovanje med poklicema začne že v času študija, zato ne razumejo, "zakaj bi želela funkcionarka ene od organizacij medicinskih sester z nepremišljenimi izjavami načrtno kregati med seboj različne profile, ki lahko skupaj tvorno delujejo le kot ekipa".

Slednje razumejo prav medicinske sestre, na katere je bilo pri urejanju statusa in plač pozabljeno, je poudarila Beović. Po njenem mnenju zato preseneča, da se tudi v zbornici zdravstvene in babiške nege ne pridružijo zahtevam za izboljšanje njihovega položaja, temveč jih celo obsojajo.

V zdravniški zbornici so tako pozvali Ažman k javnemu opravičilu za izrečene besede oziroma odstopu z mesta državne svetnice, na katerega je bila izvoljena kot predstavnica zdravstva. "Oseba s takšnimi stališči ne more in ne sme zastopati vseh zaposlenih v zdravstvu, česar se verjetno prav sami najbolje zavedate," so v pozivu Moniki Ažman zapisali v zdravniški zbornici.

"V ambulantah vztrajamo ravno zato, ker delujemo skupaj"

Ostri so tudi v Sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktikum, kjer so Ažman pozvali, naj prisluhne tudi pričevanjem medicinskih sester, ki se z njeno izjavo ne strinjajo.

"Če morda na svojih visokih položajih, daleč od bolnika in kolegov, ne slišite terena, vam zdravniki družinske medicine sporočamo: naši sodelavci, ambulantne medicinske sestre in tehniki, niso zadovoljni z razmerami v družinski medicini. So preobremenjeni, sramotno podplačani in vsakodnevno izpostavljeni gnevu in frustraciji pacientov, ki se ob nedelovanju zdravstvenega sistema iz leto v leto poglablja," je v petkovem odzivu zapisal predsednik sindikata Igor Muževič.

Kot je poudaril, zdravniki vsakodnevno tesno sodelujejo s sodelavci različnih strok, z medicinskimi sestrami pa so tim, "marsikje sicer izčrpan in na robu svojih moči, ampak v ambulantah vztrajamo ravno zato, ker delujemo skupaj". Takšne izjave zato po Muževičevi oceni v že tako prenapet medijski prostor vnašajo razdiralnost, omalovaževanje in etiketiranje.

Opravičilo Monike Ažman

Po valu ostrih odzivov se je danes s pismom vendarle odzvala tudi Monika Ažman, je poročala TV Slovenija. V njem se je zdravnikom in vsem prizadetim zaradi njenih besed opravičila. "Prepričana sem namreč, da so timsko delo in splošne družbene vrednote ključ za uspešno delovanje tako zdravstvenega sistema kot družbe nasploh," je med drugim zapisala.

Poudarila je, da je osebni dohodek pri zapuščanju poklica pri medicinskih sestrah šele na šestem mestu, precej višje pa so neurejeni delovni pogoji in slabi medsebojni odnosi v delovnem okolju, kar je po njenem mnenju tudi posledica izgube splošnih družbenih vrednot in prehajanja v egoistično družbo, kjer vsakdo poskrbi le zase.

Verjame pa, da deležniki v zdravstvenem sistemu premorejo dovolj modrosti, da se usedejo za isto mizo in se o nakopičenih težavah odkrito pogovorijo ter poiščejo rešitve, ki bodo sprejemljive za večino in bodo prinesle boljšo skrb in oskrbo tistih, ki njihove storitve najbolj potrebujejo, torej pacientov.

V zdravniških vrstah močno razburja izjava Monike Ažman