Mednarodni dan ozaveščanja o fetalnem alkoholnem sindromu je namenjen ozaveščanju javnosti o tem, da je uživanje alkohola med nosečnostjo škodljivo za še nerojenega otroka. Foto: EPA
Mednarodni dan ozaveščanja o fetalnem alkoholnem sindromu je namenjen ozaveščanju javnosti o tem, da je uživanje alkohola med nosečnostjo škodljivo za še nerojenega otroka. Foto: EPA

Kampanji Premlad, da bi pil alkohol se je pridružilo več kot 40 organizacij iz več kot 20 držav. Kot je na današnji novinarski konferenci v Kranju povedala Marjetka Hovnik Keršmanc z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je na svetu na milijone oseb s fetalnimi alkoholnimi motnjami, katerih kakovost življenja je slabša, ker so njihove matere pile alkohol med nosečnostjo.

Alkohol namreč škodljivo vpliva na razvoj zarodka in povzroča nepopravljive, trajne poškodbe pri še nerojenem otroku. "Izpostavljanje alkoholu med nosečnostjo lahko privede do vrste telesnih okvar ter umskih, vedenjskih in čustvenih primanjkljajev, poznanih pod skupnim imenom spekter fetalnih alkoholnih motenj (ali kratico FASD)," je opozorila pediatrinja Alenka Paternoster Zadravec iz Zdravstvenega doma Kranj.

Po ocenah tujih strokovnjakov naj bi se na okoli sto živorojenih otrok rodil en otrok z motnjami, povezanimi z alkoholom. Po podatkih Perinatalnega informacijskega sistema se je v Sloveniji med letoma 1997 in 2012 rodilo 16 otrok, pri katerih je bila takoj ob rojstvu prepoznana prizadetost zaradi materinega uživanja alkohola. Vendar je to število po mnenju Hovnik Keršmančeve podcenjeno.

Zdravila za te motnje ni, zato na inštitutu za javno zdravje svetujejo, naj ženske ne pijejo alkohola vseh devet mesecev nosečnosti, prav tako tudi ne takrat, ko načrtujejo nosečnost in dojijo otroka. Ker v nosečnosti ni varne količine alkohola, svetujejo popolno abstinenco. Potrebna pa je tudi podpora partnerja in okolice.

Kranjska območna enota NIJZ-ja je lani in letos na Gorenjskem izvajala projekt Alkohol in nosečnost. Opravljena anketa je pokazala, da tretjina nosečnic pije alkoholne pijače. Predvsem jih veliko meni, da manjša količina alkohola ne škodi.