UKC Ljubljana. Foto: BoBo
UKC Ljubljana. Foto: BoBo

Gregor Norčič je zdravnik specialist abdominalne kirurgije. Od leta 2016 je koordinator za sistem vodenja kakovosti kliničnega oddelka za abdominalno kirurgijo Kirurške klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Od januarja lani je predsednik razširjenega strokovnega kolegija kirurških strok pri ministrstvu za zdravje, od jeseni lani pa opravlja funkcijo koordinatorja medicinskih strok v projektu prenove UKC-ja Ljubljana, so sporočili iz UKC-ja Ljubljana.

Funkcijo v. d. strokovnega direktorja kliničnega centra bo nastopil v sredo.

Zdaj že nekdanja strokovna direktorica UKC-ja Ljubljana Jadranka Buturović Ponikvar je člane sveta UKC-ja Ljubljana o svojem odstopu s funkcije obvestila prejšnji četrtek. Ob obvestilu članom sveta o odstopu Buturović Ponikvar ni podala pojasnil o razlogih za takšno odločitev.

Razlogi za odstop ostajajo skrivnost

Razlogi za njen odstop so še vedno neznani. Nekateri odstop povezujejo z afero, ki je nastala po razkritju POP TV-ja, da je nevrokirurg Roman Bošnjak v sklopu samoplačniških storitev operiral tujo državljanko, ki je morala poleg plačila operacije ljubljanskemu UKC-ju nakazati Bošnjaku še dodatnih 6000 evrov na račun agencije v Hongkongu, spet drugi z domnevno zahtevo ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana. Bešič Loredan je vpletenost politike v odstop Buturović Ponikvar v Tarči na Televiziji Slovenija prejšnji četrtek sicer zanikal.

Generalni direktor UKC-ja Ljubljana Marko Jug je nato v petek dejal, da mu Buturović Ponikvar v osebnem pogovoru ni pojasnila razlogov za svoj odstop, prav tako medijem ne želi dajati izjav. Na novinarsko vprašanje, ali se mu morda ne zdi nenavadno, da ni navedla razlogov za odstop, je Jug odgovoril, da je to "zagotovo znak težkih časov". "Ampak kakršna koli špekulacija bi bila čista špekulacija," je dodal. Glede ugibanj, da naj bi se za odstop odločila zaradi pritiskov ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, je Jug dejal, da o tem ne ve ničesar.

Z odstopom Buturović Ponikvar se je v ponedeljek sicer seznanil tudi strokovni svet UKC-ja Ljubljana. Ali so bili člani strokovnega sveta seznanjeni z razlogi za odstop, ni znano. STA je na UKC Ljubljana naslovila vprašanja, odgovore še čaka.