Marko Jug. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Marko Jug. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Marko Jug je bil eden od treh kandidatov za direktorja s polnimi pooblastili. Svet zavoda pa je razgovore s kandidati opravil že v začetku tedna.

Jug: Gre predvsem za odgovornost

Novi generalni direktor UKC Ljubljana je v izjavi za javnost ob seji Svet UKC-ja povedal, da je septembra, ko je bil imenovan za v. d. generalnega direktorja UKC-ja to funkcijo sprejel, "kot odgovornost in kot izziv."

"Zdaj, ko sem nekaj časa tukaj, vidim, da je to predvsem odgovornost do inštitucije, ki mi je dovolila, da sem zrastel kot človek, in tudi profesionalno. Predvsem tudi odgovornost do zdravstvenega sistema, ki ga vsi skupaj sooblikujemo. Časi v zdravstvu so na neki kritični točki, kjer moramo verjetno vsi stopiti korak nazaj in poskušati prispevati maksimalno k temu, da naše zdravstvo povzpnemo, ga naredimo čim bolj dostopnega in ohranimo vrhunskost, ki jo imamo. Večkrat sem rekel, da je klinični center usmerjen v vrhunskost, istočasno pa oskrbuje tudi vse ostale, tako urgentne, kot druge težave pri ljudeh, predvsem v osrednjeslovenski regiji. Torej ima veliko izzivov. Vendar kljub temu, da so številni in veliki, jih znam obvladovati," je dejal in dodal, da bodo v sodelovanju z ministrstvom za zdravje in drugimi z vsemi deležniki uspeli zapeljati novo pot.

Jug je od 12. septembra vodil UKC Ljubljana

Mesto generalnega direktorja se je sprostilo 7. septembra, ko je po javnem pozivu ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana odstopil generalni direktor Jože Golobič. Pred tem je v dopisu Bešiču Loredanu, premierju Robertu Golobu in članom sveta UKC-ja Ljubljana zavrnil vse ministrove očitke in poudaril, da njegov poziv k odstopu razume kot politično potezo.

Svet UKC-ja Ljubljana je nato 12. septembra za vršilca dolžnosti imenoval travmatologa Marka Juga. Jug je takrat dejal, da se vidi "kot tehnično rešitev v omejenem časovnem obdobju", v katerem bodo poiskali kandidata za generalnega direktorja s polnim mandatom. Kot je dejal, namreč ni najboljši kandidat za direktorja.

Na prvi razpis za zasedbo delovnega mesta generalnega direktorja, ki so ga objavili 20. septembra, so se prijavili štirje ustrezni kandidati. A člani sveta ljubljanskega UKC-ja med njimi niso izbrali nikogar, zato je Jug ostal na mestu vršilca dolžnosti.

Jug je sicer zdravnik travmatolog, namestnik predstojnika kliničnega oddelka UKC za travmatologijo, docent na ljubljanski medicinski fakulteti pri predmetu Kirurgija in predsednik skupščine Zdravniške zbornice Slovenije.

Sicer je priznani strokovnjak, aktiven tudi na mednarodnem področju. Od leta 2016 v UKC-ju Ljubljana vodi raziskovalno skupino za raziskave o poškodbah hrbtenjače, do imenovanja za v. d. direktorja je bil predstavnik zaposlenih v svetu zavoda. Od leta 2019 je sodni izvedenec za medicino na področju travmatologije. V UKC-ju Ljubljana je zaposlen 20 let. Kot zdravnik v ospredje postavlja človeka in zdravje, je poudaril.

Novi generalni direktor UKC Ljubljana