Zvone Čadež. Foto: MMC RTV SLO/URI Soča
Zvone Čadež. Foto: MMC RTV SLO/URI Soča

Če bo vlada sklep sveta potrdila, bo mandat Zvoneta Čadeža končan. Predsednik sveta zavoda Tomaž Pliberšek je pojasnil, da bodo na URI-ju Soča v tem primeru imenovali vršilca dolžnosti direktorja. Izbrali ga bodo med osebjem na zavodu, saj sta jim "pomembni kontinuiteta in umiritev razmer". Takoj ko bo mogoče, pa bo svet zavoda objavil razpis za novega direktorja.

Zdajšnji direktor Čadež je v izjavi za medije po razpravi na seji dejal, da ga bo svet razrešil predvsem zaradi poslovanja zavoda. Meni, da so očitki sveta neupravičeni in posledica "politične čistke", saj je član stranke SDS.

Pojasnil je, da je izguba zavoda v lanskem letu v vrednosti približno 902.000 evrov posledica energetske sanacije. Pred tem je v izjavi za svet zapisal, da je poslovanje tudi posledica izpada samoplačniških dejavnosti in povečevanja mase plač za zaposlene.

Čadež je še napovedal, da bodo vložili tožbo na upravno sodišče, s katero želijo, da se izvršitev odločbe zadrži. Poleg tega je napovedal vložitev tožbe na delovno sodišče.

Pliberšek je na vprašanje, ali so Čadeža razrešili iz političnih razlogov, odgovoril: "Podatek, ki ga navajate, je dejansko popolnoma irelevanten." Poudaril je, da deluje skladno s poslovnikom URI-ja Soča in dodal, da je tožba pravica Čadeža.