Foto: BoBo
Foto: BoBo

V Sloveniji se osebe z Downovim sindromom, starši, sorojenci in drugi sorodniki ter strokovnjaki, ki se poklicno ukvarjajo s posamezniki z Downovim sindromom, združujejo v Društvu Downov sindrom Slovenija. Društvo deluje že od leta 2013, še prej pa je delovalo kot sekcija za Downov sindrom pri društvu Sožitje Ljubljana.

Društvo družinam z otrokom s tem sindromom omogoča vključitev v različne programe, za osebe z Downovim sindromom pa izvaja vrsto aktivnosti, ki jih spodbujajo in podpirajo v njihovem razvoju, omogočajo druženje in medsebojno spoznavanje.

Predsednica društva Downov sindrom Valerija Bužan je ob današnjem dnevu poudarila, da je društvu v preteklem letu uspelo pridobiti nove prostore v centru Ljubljane za zaposlitev oseb z Downovim sindromom. Tam je tudi informacijska točka za opolnomočenje družin in pomoč strokovnjakom, ki bodo razvijali inkluzivno izobraževanje in zaposlovanje, mogoča je izposoja literature s tega področja.

Valerija Bužan o osebah z Downovim sindromom

Društvo bo ob Svetovnem dnevu Downovega sindroma pripravilo tudi nekaj dogodkov v Ljubljani in drugod po Sloveniji, na katere vabi vse, ki jih želijo podrobneje spoznati in podpreti. V Ljubljani se bodo danes predstavljali na informativni stojnici, po 21 krajih po Sloveniji, pa pripravljajo pohode z baloni. V prestolnici ga bodo zaključili z ogledom Narodnega muzeja Slovenija in Narodne galerije, so sporočili iz društva.

Downov sindrom ali trisomija 21 je najpogostejša kromosomska posebnost. Značilnosti sindroma je leta 1844 prvi opisal britanski zdravnik John Longdon Down. Kromosom 21 je v vsaki celici prisoten trikrat, kar upočasnjuje tako telesni kot tudi duševni razvoj. Vzrok za takšno motnjo je največkrat naključen, tveganje pa se povečuje s starostjo staršev. V povprečju se rodi en otrok z Downovim sindromom na približno 800 do 1000 otrok.

Svetovni dan Downovega sindroma "Z nami, ne za nas"