Foto: EPA
Foto: EPA

"Ob dnevu varnosti pacientov se moramo zavedati, da se varnost pacientov ne začne šele v bolnišničnem okolju, ampak že davno prej, torej tudi v domačem okolju," je v izjavi za javnost opozorila infektologinja Mateja Logar.

"Pomembno je, da se zavedamo, da vsak od nas s svojim delom lahko prispeva k temu, da je obravnava pacientov varna in učinkovita", je poudarila Logarjeva. Poleg pravic so tu tudi dolžnosti bolnikov, med temi je Logarjeva navedla upoštevanje pogoja PCT, ki omogoča, da novi koronavirus ne vdre v bele cone bolnišnic, zagotavlja pa tudi varnost zdravstvenega osebja.

Predstojnik ljubljanske porodnišnice Gorazd Kavšek je v izjavi za medije povedal, da je varnost nosečnic in porodnic zelo pomembno področje. "Želel bi poudariti, da je varnost pacientov, predvsem tudi nosečnic in porodnic, bistveno več kot le varnost v času covida-19, ampak gre za kulturo razumevanja in obravnave vseh ljudi, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo," je dejal.

Ob tem je poudaril, da je cepljenje nosečnic priporočeno, in pozval njihove partnerje, naj se cepijo in s tem "svojim nosečnicam olajšajo obiske zdravnika in tudi spremstvo pri porodu".

Letošnja slogana Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) sta Ukrepajmo zdaj za varen in spoštljiv porod in Varno varstvo mater in novorojenčkov, so zapisali na spletni strani Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Slogana se osredotočata na medsebojno povezanost med varnostjo nosečnic, mater, novorojenčkov in zdravstvenih delavcev v trenutnih epidemioloških razmerah.

WHO ob svetovnem dnevu predlaga aktivnosti za ukrepanje, ki zahtevajo nujne in trajnostne ukrepe vseh zainteresiranih strani, da prepoznajo in investirajo v varnost zdravstvenih delavcev kot prednostno nalogo za varnost bolnikov.

"Pandemija covida-19 je trenutno med največjimi izzivi in grožnjami, s katerimi se sooča svet in človeštvo, zdravstvena oskrba pa doživlja največjo krizo na področju varnosti pacientov doslej," so zapisali na spletni strani UKC Ljubljana. Dodali so, da pandemija povzroča izjemen pritisk na zdravstvene sisteme po vsem svetu. Zdravstveni sistemi pa lahko delujejo le z zdravimi zdravstvenimi delavci.

Po navedbah WHO še vedno v svetu vsak dan umre približno 810 žensk zaradi preprečljivih vzrokov, povezanih z nosečnostjo in porodom. Poleg tega vsak dan umre približno 6700 novorojenčkov, kar predstavlja 47 odstotkov vseh smrti otrok do pet let. Vsako leto pa se rodi okoli dva milijona mrtvorojenih otrok, 40 odstotkov med porodom. "Na srečo se je večini mrtvorojenih otrok ter smrti mater in novorojenčkov mogoče izogniti z zagotavljanjem varne in kakovostne oskrbe s strani usposobljenih zdravstvenih delavcev, ki delajo v podpornem okolju," je v sporočilu za javnost zapisala babica Rosemarie Franc iz UKC Maribor.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec pa so ponosni, da pomagajo pisati dobro zgodbo v Sloveniji, saj so skrb za nosečnice, novorojenčke, obporodna in poporodna dejavnost med najboljšimi v Evropi. "Vendar smo lahko še boljši, saj je vsaka škoda, ki se zgodi, in bi jo lahko preprečili, nesprejemljiva", so zapisali.

Predvsem med nerazvitimi in manj razvitimi državami sta varnost žensk v času nosečnosti in ob porodu ter varnost novorojenčkov izredno zaskrbljujoča in sta se s pandemijo covida-19 še poslabšala, so še zapisali.

Na varnost nosečnic in porodnic so ob današnjem dnevu varnosti pacientov opozorili tudi na ministrstvu za zdravje.

Splošni cilji dneva varnosti pacientov so izboljšati globalno razumevanje varnosti bolnikov, povečati sodelovanje javnosti pri varni zdravstveni oskrbi in spodbujati ukrepe za preprečevanje in zmanjšanje škodljivih dogodkov, ki se jih da preprečiti.
Skrb za varnost bolnikov simbolizira osvetlitev pomembnih stavb in drugih znamenitosti po svetu z oranžno svetlobo. V Ljubljani bodo letos z oranžno barvo osvetlili Mesarski most, v Slovenj Gradcu pa bolnišnico in Koroško galerijo likovnih umetnosti.

WHO je 17. september razglasila za svetovni dan varnosti pacientov leta 2019.