Mežiška dolina že stoletja
Mežiška dolina že stoletja "živi s svincem". Foto: MMC RTV SLO
Perilo
Imajo pet kompletov oblačil na dan za delavca, zagotavljajo v Tabu. Foto: MMC RTV SLO
Nevaren svinec tudi v tovarni Tab

Delavci uporabljajo maske za večkratno ali enkratno uporabo, ki jih dobijo na delovnem mestu in po uporabi odvržejo v posebne zabojnike, petkrat dnevno pa menjajo tudi delovne komplete oblačil, ki po uporabi končajo v pralnici. Imajo dve garderobi - "črno" in "belo".

V tovarni zatrjujejo, da izvajajo številne ukrepe za zaščito delavcev, poleg vsakodnevnega menjavanja delovnih oblačil in čiščenja prostorov jih tudi seznanjajo, kako ravnati varovalno. Tudi izsledki zdravstvenih analiz naj ne bi kazali povečanja ravni svinca v organizmu delavcev, je za TV Dnevnik poročala Duška Lah.

Mejne vrednosti vsebnosti svinca v krvi človeka so sicer 400 miligramov na liter krvi za moške in 300 miligramov za ženske. V Mežiški dolini sicer že stoletja živijo svincem in ga, tako pravijo domačini, "imajo v kosteh".

Nakazilo za sanacijo zamuja
Sanacijo Mežiške doline je predvidela tudi vlada, ki pa zamuja z nakazilom milijona evrov, ki je obljubljen za sanacijo. Poslanec opozicijskega SDS-a Miro Petek pa je v DZ vložil predlog zakona za izboljšanje kakovosti okolja v Mežiški dolini, v kateri med drugim predlaga, da bi bili kmetje v okolici nekdanje topilnice svinca upravičeni do koncesije za 200 hektarjev zdravega gozda. Zakon bi preprečeval tudi razširjeno proizvodnjo materialov, ki dodatno onesnažujejo okolje.

Nevaren svinec tudi v tovarni Tab