Na Onkološkem inštitutu pravijo, da je bolnica dobila le majhen odmerek obsevanja in da nima posledic. Foto: BoBo
Na Onkološkem inštitutu pravijo, da je bolnica dobila le majhen odmerek obsevanja in da nima posledic. Foto: BoBo


Potem ko so Zdravstveni dom Maribor, tamkajšnji Univerzitetni klinični center in Onkološki inštitut Ljubljana priznali odgovornost za zamenjavo bolnic in obsevanje tiste, ki ni imela raka, zgodba še ni končana. Primer čaka na policijske ugotovitve, svojci pa bodo najverjetneje vložili odškodninske zahtevke zoper vpletene zdravstvene ustanove.

Svojci napačno obsevane bolnice ostajajo brez jasnega odgovora o krivcu za zaplet, a bolj kot to jih skrbijo posledice obsevanja, pravi hčerka bolnice.
Generalna direktorica Onkološkega inštituta Zlata Štiblar Kisič je zatrdila, da "je bila bolnica obsevana le enkrat in to z dozo, ki je nizka in se uporablja pri zdravljenju nerakastih obolenj". Toda svojci in zastopnica pacientovih pravic Vlasta Cafnik imajo drugačne podatke, in sicer, da "je bila pacientka predvidena za petkratno obravnavo in da se je ta petkratna obravnava združila v to eno, ki je je bila deležna".

Preiskava poteka
Tudi to naj bi - poleg krivde za zaplet - razjasnila kriminalistična preiskava. Svojci nameravajo zoper vse tri vpletene zdravstvene ustanove vložiti odškodninske zahtevke. V UKC-ju Maribor pa napovedujejo, da si bodo morali v prihodnje bolniki sami urejati obsevanja v Ljubljani. Strokovna direktorica Darja Arko je napovedala, da bo "pacient dobil dokumente v roko in si bo te datume urejal sam".

Gre za ukrep v škodo bolnikov, opozarja Cafnikova, ki s tem uradno sicer še ni bila seznanjena. "Tako težki bolniki, kot so rakasti bolniki, ki so tako ali tako že psihično in telesno prizadeti, bodo verjetno zelo težko sprejeli tak način dela," je izjavila. Zato bo od UKC-ja Maribor in Onkološkega inštituta zahtevala uradno izjavo, ki jo bo posredovala na ministrstvo za zdravje.