Na Onkološkem inštitutu pravijo, da je bolnica dobila le majhen odmerek obsevanja in da nima posledic. Foto: BoBo
Na Onkološkem inštitutu pravijo, da je bolnica dobila le majhen odmerek obsevanja in da nima posledic. Foto: BoBo
Kdo je odgovoren za zamenjavo bolnic?
Obsevali bolnico, ki ni imela raka
Obsevali bolnico, ki nima raka

Mariborski klinični center je na dveh različnih oddelkih obravnaval bolnici z enakim imenom in isto letnico rojstva, a z drugačno diagnozo. Ena izmed njiju je zaradi raka v zadnjem stadiju potrebovala obsevanje, drugo pa so v bolnišnici operirali zaradi žolčnih kamnov. A na obsevanje z Onkološkega inštituta niso povabili bolnice z rakom, ampak 84-letnico, ki je trpela zaradi žolčnih kamnov, je poročal Večer.

Kot kaže za zdaj, so v tem primeru zatajili vsi - UKC Maribor naj bi Onkološkemu inštitutu sporočil napačne osebne podatke bolnice z rakom, tako da je vabilo prejela druga oseba z enakim imenom, priimkom in letnico rojstva. Osebna zdravnica je 84-letni bolnici, ki je bila pred tem v mariborskem UKC-ju operirana zaradi žolčnih kamnov, izdala napotnico za obsevanje, čeprav izvida z diagnozo rak ni bilo. Na onkologiji v Ljubljani pa so jo obsevali, čeprav ni imela s seboj nobene dokumentacije o bolezni.

Maribor usmeril prst v Onkološki inštitut
V UKC-ju Maribor krivdo zavračajo, Janez Lencl zatrjuje, da so v Ljubljano sporočili prave podatke: "Tudi če bi bila napotitev hipotetično napačna, si pred posegom vedno dolžan preveriti identiteto pacienta." Lencl je prst usmeril v Onkološki inštitut, kjer zatrjujejo, da jim je napačne podatke telefonsko sporočil UKC Maribor. Onkološki inštitut je zaradi zmote že uvedel dodatne ukrepe. "Dvojno preverjanje identitete bolnika in zdravljenje začnemo na podlagi pisne dokumentacije in nič več samo na podlagi telefonskih podatkov razen za urgentne primere," pravi generalna direktorica Onkološkega inštituta Zlata Štiblar Kisić. Dodala je, da so stopili v stik z bolnico in svojci in se jim opravičili ter jim dali vsa ustrezna pojasnila.

Postavlja pa se vprašanje, zakaj je osebna zdravnica sploh izdala napotnico. Dejan Kupnik iz ZD-ja Adolfa Drolca Maribor pojasnjuje, da bolniki pogosto ne prinesejo izvidov in ti pogosto romajo od specialista do specialista, osebna zdravnica pa je zaupala uradnemu vabilu Onkološkega inštituta.

Kupnik ob tem opozarja na nujnost vzpostavitve skupne elektronske baze: "Izredno si želimo, da bi bil ta projekt e-zdravje, ki vključuje tudi poenotenje informacijskega sistema, izpeljan čim prej."

OI: Obsevana bolnica ne bo imela posledic
Soimenjakinja, ki je imela razsejanega raka, je zaradi bolezni 13. junija umrla, torej še preden bi lahko bila obsevana, saj so na Onkološkem inštitutu napačno bolnico prvič obsevali šele 21. junija.

Po zagotovilih Štiblar Kisićeve pa obsevana bolnica ne bo imela posledic, saj je bila obsevana z nizkim odmerkom, ki se uporablja tudi pri zdravljenju nerakastih obolenj, zlasti s protibolečinskim namenom, denimo pri bolečini t. i. teniškega komolca, trnu petnice, trdovratnih psoriazah in podobno.

Primer preiskujejo tudi kriminalisti in varuhinja bolnikovih pravic.

Kdo je odgovoren za zamenjavo bolnic?
Obsevali bolnico, ki ni imela raka
Obsevali bolnico, ki nima raka