Gostje v Tarči so razpravljali o nujni medicinski pomoči. Foto: MMC RTV SLO
Gostje v Tarči so razpravljali o nujni medicinski pomoči. Foto: MMC RTV SLO
Tarča
Tarča o nujni medicinski pomoči. Foto: MMC RTV SLO

Čeprav ministrstvo zagotavlja, da se zaradi reorganizacije kakovost storitev nujne medicinske pomoči ne bo poslabšala, pa krajani številnih občin ministrstvu ne verjamejo. Do zdaj je na kraj nesreče poleg reševalca in medicinske sestre prišel še zdravnik, po novem pravilniku pa zdravnika na terenu ne bo več. Po mnenju direktorice zdravstvenega doma Trebnje Vere Rozman bo nov sistem vrnil oskrbo v čas izpred dvajsetih let, ko se je "delalo po sistemu naloži in odpelji".

Ministrstvo reorganizacijo opravičuje predvsem s finančnimi podatki, saj je bila obremenjenost nekaterih zdravnikov v nočni izmeni petnajst- ali manjodstotna. Drugo težavo pa predstavljajo bolniki, ki urgenco zlorabljajo in se nanjo napotijo z zadevami, ki ne potrebujejo nujne medicinske pomoči. Takšnih naj bi bila okoli tretjina.

Pravilniku nasprotujejo zlasti v Logatcu, kjer jih skrbi, da bo pristopni čas, če bo edini dežurni zdravnik v Postojni, drastično večji. Zdravnica splošne medicine iz Logatca Katarina Turk je ob tem povedala, da je v Logatcu dežurni zdravnik prisoten že vse od konca druge svetovne vojne. Predvsem bodo odsotnost zdravnika občutile najranljivejše skupine, kot so otroci in kronično bolni. "Zdravniki pa se bojimo, da bodo ti ljudje v stiski trkali na naša domača vrata in na našo vest."

Ministrica: Pravilnik bo pristopni čas skrajšal
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pa je dejala, da je prav nasprotno pravilnik namenjen zniževanju pristopnega časa. Tudi zdravnik reševalec iz Maribora Gregor Prosen je prepričan, da bo sistem satelitske pomoči omogočil hitrejšo odzivnost.

Specialist družinske medicine Rajko Vajd pa je ob tem izpostavil, da je glavna težava v dostopnosti do zdravnika, saj vsi ljudje nimajo možnosti prevoza v drugi kraj. Tudi če bo oskrba boljša, pa se bodo po njegovem mnenju čakalne vrste in dostopnost poslabšale.

Nekdanji minister za zdravje Andrej Bručan je tudi prepričan, da nov pravilnik skriva pasti, skozi katere se lahko oskrba poslabša. Reševalci namreč nimajo pooblastil za dajanje zdravil, ki jih zdravnik ima.

Ministrica odgovarja, da pravilnik ureja nujno medicinsko pomoč, ne dostopa do neprekinjene zdravstvene oskrbe. Po besedah ministrice je trenutni sistem namenjen prav temu, da izboljša odzivnost prve pomoči in je tudi evropsko primerljiv. "Nikjer v Evropi ne opravlja naloge nujne medicinske pomoči zdravnik družinske medicine."

"Pravilnik se lahko še spreminja"
Ministrica za zdravje pa je ob kritiki Bručana, da bo nujna medicinska pomoč brez prisotnega zdravnika, dejala, da so popravki pravilnika še mogoči. S čimer je odgovorila na očitke zdravnice z Raven na Koroškem, da so Ravne specifične tudi po številu težke industrije in verjetnosti nesreče pri delu.

Gregor Prosen, ki je sodeloval pri pripravi pravilnika, pa je ob tem dejal, da je nezadovoljstvo ljudi pogojeno predvsem z nerazumevanjem, da pravilnik ureja nujno medicinsko pomoč, ne dostopa do dežurnega zdravnika. Pravilnik namreč razbremenjuje zdravnika obveznosti nujne medicinske pomoči. "Zdaj se je lahko zgodilo, da je bil dežurni zdravnik na domu z namenom paliativne oskrbe, pa ga je zato primer nujne pomoči moral počakati." Prosen je ob tem dejal, da je krepitev družinske medicine druga naloga ministrstva.

Vajd pa na to odgovarja, da ne moremo potegniti ostre ločnice med nujno medicinsko pomočjo in družinsko medicino. Saj so številne akutne zadeve del družinske medicine in bodo takšne tudi ostale.

Pomisleki do laičnih posredovalcev na terenu
Tudi v Kamniku imajo pomisleke predvsem zaradi tega, ker nujna medicinska pomoč trenutno po oceni direktorja zdravstvenega doma Kamnik deluje dobro z zdravnikom in ne potrebuje laičnih posredovalcev, še večjo težavo pa predstavljajo težje dostopni predeli. Ministrica je na to odgovorila, da bodo v času prehodnega obdobja spremljali in merili odzivne čase vseh posredovanj.

Zdravniki smo se pod to podpisali z dobrimi nameni
V sklepni misli je Prosen dejal, da so zdravniki reševalci pravilnik delali z namenom, da znižajo dostopni čas in se pod pravilnik ne bi podpisali, če bi kakor koli ocenili, da bo ogrožal življenja. Bručan je mnenja, da bi morali pravilnik ustaviti in pustiti pri miru dežurne spremembe ter se najprej lotiti sprememb urgenc, da bodo delovale tako, kot morajo. Tudi Vajd je prepričan, da bi morali dežurno službo izvzeti iz pravilnika. Ministrica pa je dejala, da ta razprava kaže, da se ljudje bojimo sprememb in da se bo sama potrudila, da bo pravilnik deloval čim bolje za vse bolnike.

Nujna pomoč za zdravstvo
Nujna pomoč za zdravstvo